Muški skakavci služe kao suncobrani za ženke tokom polaganja jaja na vrelom suncu

Muški skakavci služe kao suncobrani za ženke tokom polaganja jaja na vrelom suncu

Tim entomologa u Mauritanskom nacionalnom pustinjskom centru za skakavce Centra National de Lutte Antiakridienne otkrio je da će mužjaci skakavaca uzjahati ženku kada ona polaže jaja tokom dnevne vrućine.

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Ekologija, grupa je sprovela ekspedicije na terenu i sprovela eksperimente za testiranje toplotne zaštite od muških skakavaca.

Prethodna istraživanja i anegdotski dokazi su otkrili da rojevi skakavaca mogu u kratkom roku desetkovati velike delove obradivih površina i da se brzo razmnožavaju. Neka istraživanja su takođe sugerisala da dok ženke uglavnom polažu jaja uveče, kada je napolju hladnije, neke su primećene kako to rade tokom vrelog dana.

Istraživači su se pitali kako su ženke mogle da postignu takav podvig, a da bi to otkrile, napravile su nekoliko putovanja oko Sahare u vremenima kada su se skakavci rojili. Primetili su da mužjaci penju na ženke kao da se pare dok ona polaže jaja, ali samo tokom dana. Slično ponašanje je primećeno kod mužjaka skakavaca noću, gde je utvrđeno da takvo ponašanje sprečava druge mužjake da ometaju polaganje jaja ženki.

Da bi se uverili da to nije slučajan događaj, istraživači su pretraživali parove u vremenima kada je dno pustinje dostizalo i do 48°C – u takvim uslovima, otkrili su da su muškarci na oko 90% ženki. Takođe su primetili da su se parovi kretali u tandemu dok se sunce kretalo po nebu, ostajući paralelno sa svojim zracima. Korišćenje termalnih kamera pokazalo je da su tela ženki hladnija od onih nekoliko ženki koje nisu montirane.

Istraživači su takođe sproveli jednostavan eksperiment: zalepili su mrtve skakavce na štapove i vezali ih za zemlju — neke u paru, neke same. Snimajući telesnu temperaturu mrtvih skakavaca, otkrili su da njihova tela služe kao štit od sunčeve toplote — ona ispod su bila hladnija.

Istraživački tim sugeriše da bi njihovi nalazi mogli da dovedu do novih strategija pesticida za borbu protiv najezde skakavaca, sprečavajući gubitak useva.