Globalno zagrevanje preti ajkulama: Porast sudara sa velikim brodovima do 15.000 puta do kraja veka

Globalno zagrevanje preti ajkulama: Porast sudara sa velikim brodovima do 15.000 puta do kraja veka

Studija objavljena u Nature Climate Change upozorava na potencijalno povećanje sudara između kit ajkula i velikih brodova kao rezultat globalnog zagrevanja. Istraživači sa Univerziteta u Sautemptonu i Asocijacije za biologiju mora (MBA) predviđaju da će povećanje temperature okeana prisiliti ove već ugrožene vrste da se sele u nova staništa, što bi moglo rezultirati 15.000 puta većom učestalošću susreta sa brodovima do 2100. godine.

Vodeći autor dr Freja Vomersli ističe da će promene u staništu ajkula biti najekstremnije u scenarijima visokih emisija, gde će porast temperature okeana dodatno pogoršati situaciju. Kit ajkule, koje su najkrupnije ribe na svetu, posebno su ranjive na udare brodova, što može imati fatalne posledice.

Istraživači su koristili podatke o satelitskom praćenju i globalnim klimatskim modelima kako bi analizirali moguće promene u distribuciji kit ajkula u tri različita klimatska scenarija. Rezultati pokazuju da bi neki delovi sveta mogli izgubiti više od 50% osnovnog staništa do 2100. godine, s najznačajnijim gubicima u azijskim vodama.

U scenariju održivog razvoja, međutim, neka područja, posebno u Evropi, mogu doživeti porast osnovnog staništa. Profesor David Sims naglašava da bi smanjenje emisija moglo umanjiti ekstremne promene, što pokazuje kako ljudske akcije mogu ublažiti uticaje klimatskih promena na morski ekosistem.

Tim istraživača je otkrio da nova pogodna staništa kit ajkula preklapaju sa većim prometnim putevima, povećavajući rizik od sudara. Ova studija ističe urgentnu potrebu za integracijom klimatskih promena u strategije upravljanja ugroženim morskim vrstama.