Stope raka materice rastu: Šta možete učiniti da se zaštitite?

Stope raka materice rastu: Šta možete učiniti da se zaštitite?

Rak materice je najčešći tip ginekološkog raka. Procene su da će oko 67.880 novih slučajeva biti dijagnostikovano u 2024. godini. Oko 13.250 ljudi umreće od ove bolesti u SAD-u 2024. godine, prema podacima Nacionalnog instituta za rak.

Istraživači su nedavno izvestili da su, dok su stope smrtnosti od najčešćeg tipa raka materice—endometrioidnog raka—ostale stabilne, smrtni slučajevi od retkih i agresivnih tipova raka materice značajno porasli svake godine od 2010. do 2017. godine. Studija je takođe otkrila nesrazmeran porast smrtnosti od raka materice među hispano, crnačkom i azijskom zajednicom.

Iako rak materice ne može u potpunosti da se spreči i ne postoji standardni skrining za njega, preporučuje se godišnji ginekološki pregled.

Kristina Batler, dr. med., ginekološki onkolog iz klinike Mayo, objašnjava šta je važno znati kako biste ostali oprezni i smanjili rizik: Razumevanje tipova raka materice i njihovog razvoja

Kao i kod drugih karcinoma, rak materice može se razviti kada dođe do mutacija u ćelijama DNK materice i endometrijuma, takođe poznatog kao endometrijalni sloj. Ponekad ove mutacije mogu pretvoriti normalne, zdrave ćelije u abnormalne ćelije koje rastu i umnožavaju se nekontrolisano, invazivno napadajući okolna tkiva.

Kada se to dogodi, mogu se razviti dve glavne vrste raka:

  • Endometrijalni rak: Ovaj rak počinje u endometrijumu. To je najčešći tip raka materice, a može se često izlečiti kada se otkrije rano. Endometrioidni rak je vrsta endometrijalnog raka koja počinje u žlezdanim ćelijama.
  • Uterusni sarkom: Uterusni sarkom počinje u mišićima i potpornim tkivima materice. Ovaj tip raka je mnogo ređi, ali obično agresivniji.

Obe vrste raka materice takođe imaju agresivnije podtipove.

Promene u ravnoteži hormona takođe mogu biti faktor rizika za razvoj raka materice. Estrogen i progesteron regulišu promene u endometrijumu koje su deo mesečnog menstrualnog ciklusa. Kada se nivo estrogena poveća, a progesteron ne, rizik od endometrijalnog raka može porasti.

Određeni lekovi i stanja, kao što su sindrom policističnih jajnika i gojaznost, kao i menopauza, mogu uticati na nivoe estrogena.

„S godinama, menopauza utišava matericu, ali tada primećujemo povećanje incidencije raka materice, jer mogu nastati abnormalne mutacije“, kaže dr. Batler. Obratite pažnju na abnormalno vaginalno krvarenje i druge simptome

Dr. Batler kaže da abnormalno vaginalno krvarenje može biti znak raka materice. Ako ste prošli kroz menopauzu i više nemate mesečni ciklus, svako krvarenje smatra se abnormalnim. „Ako imate bilo kakvo krvarenje nakon menopauze, važno je da se što pre obratite lekaru“, dodaje.

Kod mlađih osoba koje nisu prošle kroz menopauzu, abnormalno krvarenje može uključivati krvarenje između menstrualnih ciklusa ili nakon seksualnog odnosa, kao i produženo ili obilno krvarenje.

Iako se u mnogim slučajevima abnormalno krvarenje može pripisati benignim stanjima, najbolje je posavetovati se sa lekarom ako primetite promene u ciklusu koje su neuobičajene za vas. Unapredite životne navike

Možete smanjiti neke od poznatih rizika od raka materice poboljšanjem ishrane, vežbanjem i održavanjem zdrave telesne težine.

„Vidimo porast dijagnoza raka materice, i mislimo da je to zato što postoji i porast drugih stanja i bolesti, kao što su dijabetes, hipertenzija i gojaznost“, kaže dr. Batler.

Gojaznost povećava rizik od raka materice jer višak kilograma može uticati na menstrualni ciklus.

„Kod mlađih gojaznih osoba, menstruacija možda neće redovno dolaziti, što dozvoljava zadebljanje sluznice, a rak može da se razvije“, kaže ona.

Razgovarajte o svojim faktorima rizika sa lekarom u kojeg imate poverenja

Svest o vašim faktorima rizika za rak materice može vam pomoći da vi i vaš lekar ostanete korak ispred ove bolesti. Iako faktori poput starosti, porodične istorije i određenih zdravstvenih stanja možda nisu pod vašom kontrolom, oni mogu pomoći lekaru da odluči da li je testiranje na rak materice potrebno.

Ako se dijagnostikuje rak materice, dr. Batler preporučuje traženje lečenja u centrima za rak koje je odredio Nacionalni institut za rak.

„Znamo da pacijenti imaju bolje rezultate kada idu u ove centre, jer prate smernice i pružaju najbolju negu zasnovanu na dokazima“, kaže ona.