Loša cirkulacija krvi: kako uočiti i sprečiti

Loša cirkulacija krvi: kako uočiti i sprečiti

Bol, peckanje i grčevi u nogama i stopalima mogu vam dati upozorenje.

Oni bi mogli biti znaci loše cirkulacije krvi, što može dovesti do ozbiljnih srčanih i zdravstvenih problema ako se ne leče, kaže lekar sa Medicinskog fakulteta Bejlor u Hjustonu.

„Krv isporučuje kiseonik i druge važne hranljive materije ostatku tela, a zatim odnosi otpad, tako da će sve što stane na put protoku krvi uticati na ovu funkciju“, rekao je dr Veenadhari Vang, docent porodičnog i komunalna medicina.

Pošto telo pokušava da osigura da protok krvi do vitalnih organa nije pogođen, simptomi loše cirkulacije obično se prvo primećuju u ekstremitetima, dodala je ona.

Ako se ne kontrolišu, problemi sa cirkulacijom mogu uticati na vitalne organe poput srca i jetre.

Ali rane znake problema može biti teško uočiti.

Oni uključuju pečući bol u prednjem delu stopala ili nožnim prstima kada osoba sedi ili bol u listovima, butinama ili zadnjici nakon hodanja koji se smanjuje nakon perioda odmora. Koža koja menja boju i rane koje sporo zarastaju su drugi znaci upozorenja.

Loša cirkulacija može imati nekoliko uzroka. Jedan je nakupljanje masti i holesterola u zidovima krvnih sudova koje se naziva ateroskleroza. Uobičajeno je među ljudima koji puše i onima sa dijabetesom.

Visok krvni pritisak, zapaljenje i krvni ugrušci takođe mogu ometati protok krvi.

Genetski faktori takođe mogu doći u igru. Rizik od loše cirkulacije krvi je veći za osobe sa porodičnom istorijom ateroskleroze, dijabetesa ili visokog krvnog pritiska.

Veća je verovatnoća da će biti pogođeni starijim odraslim osobama, muškarcima i crncima.

„Najbolji način za lečenje slabe cirkulacije je prevencija na prvom mestu smanjenjem faktora rizika kao što je pušenje, uz održavanje dosta fizičke aktivnosti kako bi vaše srce i krvni sudovi bili najzdraviji“, rekao je Vang u Bejlorovom saopštenju.

Promene u načinu života koje mogu pomoći u sprečavanju problema sa cirkulacijom uključuju gubitak težine i redovno vežbanje, odustajanje od duvana i uzimanje lekova za holesterol kao što su statini ako su propisani.

Kada simptomi potraju nakon ovakvih koraka, lekari mogu preporučiti balon angioplastiku za otvaranje suženog krvnog suda ili premosnicu da usmeri protok krvi oko blokade.