Gruzijska pravoslavna crkva pozdravlja zabranu „LGBTK propagande“

Gruzijska pravoslavna crkva pozdravlja zabranu „LGBTK propagande“

Gruzijska pravoslavna crkva je pohvalila donošenje zakona u parlamentu zemlje koji ima za cilj ograničavanje širenja LGBTK sadržaja i zabranu operacija promene pola. Nazivajući ovaj korak „pozitivnim“ za konzervativnu gruzijsku naciju, zakon potpisao je predsednik parlamenta Šalva Papuašvili. Zakon, poznat kao „Zakon o porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika“, zabranjuje priznavanje istopolnih zajednica, usvajanje dece od strane transrodnih osoba, kao i prikazivanje pozitivnih prikaza LGBTK zajednice i incestuoznih odnosa u medijima i obrazovnim materijalima.

Patrijaršija Gruzijske pravoslavne crkve je u saopštenju nazvala ovaj zakon „važnim i odlučujućim korakom“ u zaštiti tradicionalnih vrednosti koje formiraju identitet gruzijske nacije. Kako je navedeno, i Patrijaršija i većina stanovništva Gruzije protive se LGBTK ideologijama, a crkva je godinama lobirala protiv njihovog uključivanja u obrazovne materijale.

Pored toga, patrijaršija je istakla da širenje LGBTK propagande često dovodi do društvenih podela i može postati sredstvo za produbljivanje napetosti među ljudima. Dok je vladajuća stranka Gruzijski san podržala ovaj zakon, osudu su izrazile Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i prozapadne opozicione stranke u Gruziji.

Salome Zurabičvili, predsednica Gruzije, koja je dugo podržavala LGBTK prava i približavanje Zapadu, odbila je potpisivanje ovog zakona, ali nije stavila veto na njega. Umesto toga, vratila je dokument u parlament kako bi Papuašvili odlučio o njegovom daljem postupanju. Evropska unija je zapretila povlačenjem sporazuma o putovanju bez viza sa Gruzijom kao odgovor na ovaj zakon, zajedno sa zakonima koji zahtevaju da nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva budu registrovane kao strani agenti i otkrivaju svoje donatore.

Gruzija je kandidat za članstvo u EU i do sada je dobila neka privilegije na tom putu, međutim, Brisel je upozorio da bi usvajanje ovog zakona moglo imati značajne posledice po perspektive Gruzije za pridruživanje EU. Prema istraživanju iz 2021. godine, većina Gruzijaca smatra da je homoseksualnost uvek pogrešna, dok Ustav Gruzije definiše brak kao zajednicu samo između muškarca i žene. Ipak, zemlja ima zakone koji zabranjuju diskriminaciju i štite prava pripadnika LGBTK zajednice.