Studija otkriva alarmantne trendove u fizičkoj aktivnosti, sedentarnom ponašanju i snu kod dece

Studija otkriva alarmantne trendove u fizičkoj aktivnosti, sedentarnom ponašanju i snu kod dece

Nedavne globalne analize o fizičkoj aktivnosti, sedentarnom ponašanju i snu kod dece predškolskog uzrasta pokazale su uznemirujuće trendove – samo 14% predškolaca ispunjava sve preporuke o ponašanju u kretanju, postavljene u okviru Smernica za 24-časovno kretanje za rane godine. Ove smernice, koje su prvobitno razvijene u Kanadi i usvojene od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), naglašavaju važnost uravnoteženog fizičkog kretanja, smanjenja vremena pred ekranima i adekvatnog sna za decu mlađu od pet godina.

Prema rezultatima studije, koja je obuhvatila više od 7.000 predškolaca iz 33 zemlje, velika većina dece ne uspeva da ispuni sve preporuke o ponašanju u kretanju, što ih izlaže riziku od lošeg zdravlja i razvoja. Iako 49% dece ispunjava preporuke za fizičku aktivnost, samo 42% poštuje preporučeno ograničenje vremena pred ekranom, dok 81% dece ima odgovarajuće obrasce spavanja. Međutim, tek 14% predškolaca širom sveta uspeva da prati sve preporuke o fizičkoj aktivnosti, spavanju i sedentarnom ponašanju zajedno.

Ovi podaci ukazuju na ozbiljan problem, jer su deca koja ispunjavaju ove smernice zdravija, imaju manji rizik od gojaznosti i razvijaju bolje motoričke i socijalne veštine. Stručnjaci naglašavaju da je posebno zabrinjavajuće što su dečaci generalno aktivniji (56%) od devojčica (42%), ali istovremeno provode više vremena pred ekranom i imaju lošije navike spavanja. Nasuprot tome, devojčice pokazuju bolje obrasce u vezi sa vremenom pred ekranom i snom, ali su manje fizički aktivne.

Studija je takođe pokazala velike razlike između zemalja sa različitim prihodima. Deca iz zemalja sa nižim prihodima imala su najviši nivo pridržavanja smernica (17%), dok su zemlje sa srednjim prihodima imale najniži nivo (12%). Deca iz bogatijih zemalja imala su bolje navike spavanja i više fizičke aktivnosti, ali su bila izložena većem vremenu pred ekranima. Ovaj „mač sa dve oštrice“ ukazuje na činjenicu da deca u zemljama s višim prihodima imaju više pristupa digitalnim uređajima, što povećava sedentarna ponašanja.

Geografski, afričke i evropske zemlje su imale najbolju usklađenost sa smernicama (24%), dok su zemlje iz regiona Amerike pokazale najniže pridržavanje (8%), uprkos tome što su deca u Americi pokazivala viši nivo fizičke aktivnosti (68%). Posebno zabrinjavajuće je što samo 17% dece iz Amerike ispunjava preporuke za vreme pred ekranom, što je najniži rezultat među analiziranim regionima.

Nivoi fizičke aktivnosti dece predškolskog uzrasta širom sveta, kako pokazuje ova studija, ukazuju na hitnu potrebu za globalnim akcijama. SZO je već postavila cilj da do 2030. godine smanji globalnu stopu fizičke neaktivnosti za 15%, ali ovi podaci ukazuju na to da su potrebne ozbiljne intervencije kako bi se postigli ovi ciljevi.

U cilju poboljšanja zdravlja dece, zemlje poput Kanade, koje su lideri u pogledu fizičke aktivnosti, mogu poslužiti kao model za manje aktivne zemlje, dok regioni sa boljim ponašanjem u vezi sa vremenom pred ekranom, poput Afrike, mogu pružiti uvid u načine na koji se može smanjiti sedentarno ponašanje. Takođe, globalne inicijative poput projekta SUNRISE, koji uključuje više od 70 zemalja u praćenje ponašanja u kretanju i razvoja kod dece, mogu biti ključne u unapređivanju globalnog znanja i razumevanja ovih pitanja.

Zdrav rast i razvoj dece predškolskog uzrasta zahtevaju hitne globalne napore da se deca podstaknu na više fizičke aktivnosti, smanjenje vremena pred ekranima i unapređenje kvaliteta sna. Ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere, ovi alarmantni podaci ukazuju na ozbiljne zdravstvene posledice i globalne izazove u budućnosti.