Beleži se porast broja obolelih od respiratornih infekcija

Beleži se porast broja obolelih od respiratornih infekcija

U Beogradu se beleži porast obolelih od različitih respiratornih infekcija, pa je u prošloj nedelji registrovano oko 12.000 slučajeva, što je povećanje za 22 odsto u odnosu na nedelju dana ranije, rekla je za FoNet načelnica Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Slavica Maris.

Ona je navela da se u Beogradu nedeljno zvanično registruje oko 250 obolelih od kovida, a u prestoničkim zdravstvenim ustanovama tokom septembra i oktobra bilo je ukupno 50 obolelih, uz napomenu da broj zaraženih u zdravstvenim ustanovama za sada nije toliko veliki da bi se tražilo obavezno testiranje svih pacijenata pred prijem u bolnicu.

„Sve mere su prepuštene komisijama za bolničke infekcije. Svaka bolnica, u zavisnosti od situacije u svojoj ustanovi, donosi posebne mere. Najčešće je obavezno nošenje maske za zaposlene ili eventualno za pacijente“, navela je Maris i dodala da je epidemija u zdravstvenim ustanovama registrovana samo na pojedinim odeljenjima i da je reč od tri do 11 obolelih.

Doktorka Maris navodi da u domovima zdravlja za sada nema vakcina protiv kovida, ali su stigle vakcine protiv gripa.

Prema njenim rečima, vakcinu protiv gripa mogu da prime sve osobe starije od šest meseci, ali ona se naročito preporučuje osobama koje su u posebnom riziku da dobiju tešku kliničku sliku i komplikacije od gripa.

Tu se ubrajaju trudnice, pacijenti sa hroničnim bolestima, stariji od 65 godina, osobe sa oslabljenim imunitetom ili osobe koje se spremaju za neke ozbiljnije hiruške intervencije, poput transplantacija.

Vakcinacija se savetuje i osobama čiji članovi porodice ne mogu da se vakcinišu zbog medicinskog razloga, da bi zaštitile tu osobu. Takođe, vakcinacija protiv gripa je preporuka i za zaposlene, kao i za osobe smeštene u gerontološkim centrima i ostalim ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite.

Najbolje je vakcinisati se protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji. U Beogradu se virus najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu. Najoptimalniji period kada treba da se vakcinišemo je oktobar, novembar i prva polovina decembra.

Maris napominje da se, pored respiratornih virusa, registruju i stomačni virusi, a naročito rotavirus. Posebno su na udaru vrtići.

„Registrovali smo i epidemije u vrtićima izazvane rotavirusom. Po dečijim kolektivima, što je uobičajeno, za ovo dobo godine registruju se i varičele. Takođe, dečje gliste se registruju u epidemijskoj formi po vrtićima“, kazala je Maris.