Nova otkrića otkrivaju daleko veći broj crnih rupa u ranom svemiru nego što se mislilo

Nova otkrića otkrivaju daleko veći broj crnih rupa u ranom svemiru nego što se mislilo

Nova studija objavljena u Astrophysical Journal Letters otkriva da je broj crnih rupa u ranom univerzumu mnogo veći nego što su prethodne procene sugerisale. Astronomi su koristili podatke sa svemirskog teleskopa Hubble kako bi identifikovali mnogo manje svetleće crne rupe u galaksijama koje su postojale manje od milijardu godina nakon Velikog praska. Ovo otkriće može pomoći u rešavanju misterije kako su te supermasivne crne rupe, poput kvazara, narasle tako brzo i zašto su masivnije nego što se očekivalo.

Crne rupe rastu gutanjem okolnog materijala, ali ovaj proces nije konstantan, što dovodi do promena u osvetljenosti galaksija koje ih sadrže. Nova analiza ovih promena osvetljenosti pokazuje da u ranim galaksijama ima mnogo više crnih rupa nego što se mislilo.

Otkriće baca svetlo na mogući mehanizam njihovog nastanka – od „semena zvezdane mase“ ili putem direktnog kolapsa gasnih oblaka – ali sugeriše da bi drugi, egzotičniji procesi mogli biti uključeni. Buduće misije, poput teleskopa James Webb, obećavaju da će dodatno istražiti ovo polje i približiti nas razumevanju formiranja ovih tajanstvenih objekata.