SAD se udružuju sa Indijom na istraživanju kritičnih minerala u trećim zemljama

SAD se udružuju sa Indijom na istraživanju kritičnih minerala u trećim zemljama

Indija i Sjedinjene Američke Države nedavno su potpisale sporazum o proširenju i diverzifikaciji kritičnih lanaca snabdevanja litijumom, kobaltom i drugim ključnim mineralima. Ova inicijativa ima za cilj smanjenje njihove zavisnosti od Kine, koja trenutno dominira globalnim tržištem litijuma, esencijalnog minerala za proizvodnju električnih vozila i čistu energetiku.

Sporazum, potpisan između indijskog ministra trgovine Pijuša Gojala i njegove američke koleginice Đine Raimondo, fokusira se na korišćenje komplementarnih snaga radi jačanja otpornosti u sektoru ključnih minerala. Obe zemlje planiraju identifikovati opremu, usluge, politike i najbolje prakse vezane za istraživanje, ekstrakciju, obradu i prečišćavanje ovih važnih minerala.

Prema izveštaju Rojtersa, Gojal je opisao ovo partnerstvo kao sveobuhvatno, obuhvatajući otvorenost lanaca snabdevanja za materijale, tehnološki razvoj i investicije u zelenu energiju. Istakao je da će Indija i SAD morati sarađivati sa trećim zemljama, posebno onima bogatim mineralima u Africi i Južnoj Americi.

Indija aktivno radi na povećanju proizvodnje litijuma, kako u svojoj zemlji tako i u drugim državama. Naročito se obraća Africi radi zadovoljenja svojih potreba za mineralima, s posebnim interesom za Zambiju, Namibiju, Demokratsku Republiku Kongo, Ganu i Mozambik. Više afričkih zemalja je kontaktiralo indijsku vladu, nudeći pristup svojim resursima u zamenu za deo otplatnih sredstava za razvoj.

U prethodnom periodu, Indija je potpisala sporazum sa Argentinom o istraživanju i razvoju pet nalazišta litijuma. U junu su mediji izvestili da državna kompanija Coal India istražuje litijumske blokove u Argentini u partnerstvu sa američkom firmom putem američkog partnerstva za sigurnost minerala, članstvo u kojem je Indija započela 2023. godine.

Kina trenutno kontroliše gotovo 70% globalne ponude litijuma i značajan deo kobalta, grafita i mangana, drugih ključnih minerala za zelenu tehnologiju. Iako je Indija nedavno otkrila rezerve litijuma u različitim regionima, poput Džarkanda, Radžastana i Džamua i Kašmira, trenutno ne proizvodi litijum u zemlji, već se oslanja na uvoz.

Potražnja za litijumom raste u Indiji, posebno zbog širenja tržišta električnih vozila. Prognoze ukazuju da će vrednost ovog tržišta porasti sa 3,21 milijarde dolara u 2022. na 113,99 milijardi dolara do 2029. U cilju podsticanja usvajanja električnih automobila, u septembru je Nju Delhi predstavio PM E-DRIVE šemu vrednu 1,3 milijarde dolara.