Azijska tržišta pod pritiskom: Tenzije na Bliskom istoku utiču na akcije i cene nafte

Azijska tržišta pod pritiskom: Tenzije na Bliskom istoku utiču na akcije i cene nafte

Azijska akcijska tržišta zabeležila su mešovite rezultate u petak, dok globalni investitori prate rastuće tenzije na Bliskom istoku koje su dovele do pada vrednosti akcija na Volstritu. Ove tenzije su, međutim, rezultirale i povećanjem cena sirove nafte.

U jutarnjem trgovanju, japanski Nikkei 225 indeks porastao je za 0,3%, dok je australijski S&P/ASX 200 indeks pao za 0,7%. U Južnoj Koreji, Kospi indeks zabeležio je rast od 0,6%, dok je Hang Seng indeks u Hong Kongu skočio za 1,6%. Tržište u Šangaju ostalo je zatvoreno tokom ovog perioda.

Na deviznom tržištu, američki dolar oslabio je u odnosu na japanski jen, spuštajući se na 146,52 jena sa prethodnih 146,83 jena, dok je evro zadržao svoju vrednost na 1,1034 dolara.

Premijer Šigeru Išiba, koji je nedavno preuzeo funkciju, trebao je održati govor o politici, a investitori su sa nestrpljenjem čekali njegove stavove o kamatnim stopama i potrošnji. Banka Japana postepeno podiže svoju referentnu stopu, koja sada iznosi oko 0,25%. Očekivanja daljeg rasta kamatnih stopa podstakla su jačanje jena, ali je on zabeležio pad u odnosu na dolar nakon što su zvaničnici naznačili da ne planiraju dodatno povećanje vrednosti jena.

Iako pad jena može biti koristan za japanske izvoznike poput Nintenda i Toyote, on može dovesti do rasta cena uvoza nafte i osnovnih dobara, što bi moglo ograničiti potrošnju domaćinstava.

Na Volstritu su akcije pale u sredu, dok su cene nafte nastavile da rastu zbog očekivanja o odgovoru Izraela na iranski raketni napad. Referentna američka sirova nafta porasla je za 5 centi, dostigavši cenu od 73,76 dolara po barelu, dok je međunarodna nafta Brent porasla za 8 centi, dostigavši cenu od 77,70 dolara po barelu, a očekuje se da će zabeležiti najveći procentualni rast u skoro dve godine.

Predsednik SAD-a, Džo Bajden, sugerisao je mogućnost izraelskog udara na iranska naftna postrojenja tokom razgovora sa izraelskim zvaničnicima, ali nije očekivao trenutni odgovor Izraela na Iran. Iran, kao veliki proizvođač nafte, mogao bi biti značajno pogođen proširenjem sukoba, što bi uticalo na snabdevanje nafte ka Kini i drugim zemljama. Ipak, zalihe nafte se trenutno smatraju obilnim, što može pomoći u održavanju cena pod kontrolom.

U Sjedinjenim Američkim Državama, broj otpuštanja ostaje nizak, dok je zabeležen porast zahteva za naknadu za nezaposlene. Federalne rezerve zadržale su visoke kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, koja ostaje ključna tema na Volstritu. Investitori se nadaju nastavku rasta američke ekonomije, posebno nakon smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, koje je nedavno smanjilo svoju glavnu kamatnu stopu prvi put u više od četiri godine.