Zabrana pušenja za generaciju Z mogla bi spasiti 1,2 miliona života, otkriva studija

Zabrana pušenja za generaciju Z mogla bi spasiti 1,2 miliona života, otkriva studija

Zabrana prodaje duvana ljudima rođenim između 2006. i 2010. mogla bi da spreči oko 1,2 miliona smrtnih slučajeva od raka pluća do kraja veka, navodi se u studiji o modelima objavljenoj u četvrtak.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pušenje je odgovorno za otprilike 85 posto svih slučajeva raka pluća, najsmrtonosnijeg raka na svijetu.

Ako se trenutni trendovi nastave, biće skoro tri miliona smrti od raka pluća među ljudima rođenim od 2006. do 2010. godine, navodi nova studija Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) SZO.

Ali ako bi prodaja duvana bila zabranjena za ovih 650 miliona ljudi, oko 1,2 miliona smrtnih slučajeva moglo bi biti sprečeno do 2095. godine, procenjuje se u istraživanju modelovanja objavljenom u časopisu The Lancet Public Health.

Studija, jedna od prvih studija koja ima za cilj da proceni uticaj generacije bez duvana, bazirala se na podacima o slučajevima raka i smrti iz 185 zemalja.

Više od 45 odsto smrti od raka pluća među muškarcima širom sveta moglo bi da se spreči, a skoro 31 odsto među ženama, pokazalo je istraživanje.

„Ova razlika je povezana sa rodno ciljanim marketingom duvanske industrije u poslednjih nekoliko decenija“, rekla je istraživačica IARC-a i koautorka studije Isabelle Soerjomataram u izjavi.

Ali u nekim regionima – Severnoj Americi i delovima Evrope, Australiji i Novom Zelandu – prekid prodaje duvana mogao bi sprečiti više smrtnih slučajeva među ženama nego muškarcima, sugeriše model.

Najviše života – 78 posto – moglo je biti spašeno među ženama u zapadnoj Evropi, dok je najviša stopa za muškarce bila skoro 75 posto u centralnoj i istočnoj Evropi.

Studija je upozorila da „smrti za koje smo procenili da se ne mogu sprečiti mogu biti posledica drugih faktora rizika povezanih sa rakom pluća“, kao što su zagađenje vazduha ili izloženost pasivnom pušenju.

Inicijative za stvaranje bez duvana već su sprovedene u nekim zemljama, kao što su Novi Zeland i delovi Australije i Sjedinjenih Država.

Novi Zeland je 2022. godine postao prva zemlja koja je zabranila prodaju cigareta osobama rođenim nakon 2008. Ali krajem prošle godine, nova konzervativna vlada zemlje objavila je da planira da ukine tu meru.

Nasuprot tome, nova laburistička vlada Velike Britanije podržava plan bivšeg konzervativnog premijera Rišija Sunaka da zabrani prodaju cigareta svima rođenima nakon januara 2009.

Autori IARC studije su ipak naglasili da politika proizvodnje bez duvana nije dovoljna da se uhvati u koštac sa zdravstvenom pošašću duvana, posebno za sadašnje pušače.

Takođe su pozvali na proverene mere kao što su povećanje poreza na cigarete i više okruženja bez pušenja, kao i podršku naporima da se prestane.