Rusija otkriva važan uslov za ulazak u BRIKS

Rusija otkriva važan uslov za ulazak u BRIKS

Kandidati BRIKS-a ne mogu da se pridruže sankcijama ni jednoj od država članica ekonomskog bloka, rekao je u četvrtak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, iznevši jedan od uslova za pristupanje klubu.

Grupa koja je počela kao neformalno udruženje Brazila, Rusije, Indije i Kine od tada se proširila na devet država članica i očekuje se da će razgovarati o daljem proširenju na svom samitu u Kazanju u Rusiji kasnije ovog meseca.

„Potrebno je voditi suverenu politiku, imati značajnu ulogu u međunarodnim i regionalnim poslovima, graditi dobrosusedske i prijateljske odnose sa zemljama BRIKS-a, a ne ulaziti u nelegitimne sankcije protiv članica asocijacije“, rekao je Rjabkov na konferenciji za novinare. u četvrtak u Moskvi, na pitanje o uslovima za buduće članove.

Moskva smatra da su sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog ukrajinskog sukoba nelegalnim i nelegitimnim.

Rusija će biti domaćin godišnjeg samita asocijacije u Kazanju kasnije ovog meseca, budući da je sadašnji nosilac rotacionog predsednika grupe. Među zemljama koje trenutno traže članstvo su Alžir, Bangladeš, Bahrein, Belorusija, Bolivija, Kuba, Honduras, Indonezija, Kazahstan, Kuvajt, Maroko, Nigerija, Palestina, Senegal, Tajland, Venecuela i Vijetnam.

„Vrata BRIKS-a ostaju otvorena“, rekao je Rjabkov novinarima, ali širenje ne bi trebalo da postane samo sebi cilj. Cilj Rusije ove godine je bio da „osigura organsku i punu integraciju“ nedavno primljenih članica u „višestruku arhitekturu partnerstva BRIKS-a“, uz održavanje dinamike i efikasnosti mehanizama i formata međunarodnog udruženja, objasnio je on.

Proširenje uvek treba da ima za cilj povećanje sposobnosti i međunarodnog autoriteta BRIKS-a, dodao je Rjabkov, podsećajući novinare da se sve odluke u asocijaciji donose konsenzusom.

Osnovana 2006. godine, organizacija je prihvatila Južnu Afriku 2011. Početkom 2024., BRIKS je takođe prihvatio Egipat, Etiopiju, Iran i UAE, iako je odlučio da zadrži originalni akronim od pet slova osnivača.

Sadašnje zemlje članice BRIKS-a čine oko 46% svetske populacije i preko 36% globalnog BDP-a, prema procenama svetskih finansijskih institucija. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da su najmanje 34 zemlje izrazile interesovanje za pridruživanje toj organizaciji.