Libija će nastaviti proizvodnju sirove nafte na dva svoja glavna polja

Libija će nastaviti proizvodnju sirove nafte na dva svoja glavna polja

 

Libijska državna naftna kompanija saopštila je u četvrtak da ponovo pokreće punu proizvodnju nafte, skoro dva meseca nakon što je obustavila operacije na dva svoja glavna polja usred političke krize.

Nacionalna naftna korporacija je u saopštenju navela da će nastaviti proizvodnju na naftnim poljima Šarara i El-Feel i izvoziti pošiljke iz Es Sidera, najveće luke u zemlji. U avgustu je kompanija proglasila „višu silu“, pravni manevar koji omogućava kompaniji da izađe iz svojih ugovora zbog vanrednih okolnosti.

„U okviru kontinuiranog razmatranja situacije više sile, nedavno smo dobili zvaničnu bezbednosnu procenu u vezi sa Šarara, El-Feel i Esider, koja potvrđuje da NOC može da nastavi sa radom proizvodnje sirove nafte i izvoza svojim kupcima“, pročitana izjava.

Nacionalna naftna korporacija je ranije okrivila za gašenje Pokret Fezan, lokalnu protestnu grupu. Međutim, libijski lokalni mediji izvestili su da je suspenzija izrečena zbog odmazde vojnog komandanta Kalife Hiftera protiv španske kompanije koja delimično upravlja poljem Šarara zbog naloga za hapšenje koji su izdale španske vlasti optužujući ga za šverc oružja.

Nedavno je podeljena zemlja ponovo stavljena u krizu zbog spora oko upravljanja njenom Centralnom bankom. U avgustu su UN upozorile da je zemlja spremna da se suoči sa još većom nestabilnošću.

Ali to je rešeno poslednjih dana, kada je parlament zemlje imenovao novog guvernera banke.

Libija proizvodi više od 1,2 miliona barela nafte dnevno, a Šarara je najveće polje u zemlji, koje proizvodi do 300.000 barela dnevno.

Zemlja bogata naftom je u političkim previranjima otkako je pobuna koju podržava NATO zbacila i ubila dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija 2011. Od tada je Libija podeljena između rivalskih administracija na istoku i zapadu, od kojih svaka podržava milicije i strane vlade.