Hrvatska pred poplavnim talasom: Sava se izliva, Zrmanja nabujala, stanovnicima naređeno da isključe struju i gas

Hrvatska pred poplavnim talasom: Sava se izliva, Zrmanja nabujala, stanovnicima naređeno da isključe struju i gas

Hrvatska se sprema za nevreme, pošto je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao crveno upozorenje za celu zemlju, što ukazuje na izuzetno opasne vremenske prilike u narednim danima. Stanovništvu se savetuje da premesti dragocenosti na viša mesta u kućama, pripremi zalihe vode za piće i isključi glavne izvore struje, gasa i vode.

Očekuju se obilne padavine koje bi mogle izazvati ozbiljne poplave i druge oblike štete. Zbog velike količine padavina, već su preduzete mere zaštite stanovništva i imovine, posebno u poplavama ugroženim područjima.

Uprava civilne zaštite obavestila je javnost da su vodostaji reka Save, Kupe i Odre u stalnom porastu i da je aktiviran niz mera za smanjenje opasnosti od poplava. Hrvatske vode naredile su otvaranje akumulacije Prevlaka, a stočari su upozoreni da na vreme evakuišu stoku sa retencijskih područja Lonjsko i Odransko polje i Žutica. Očekuje se da će reke Kupa i njene pritoke, uključujući Dobru, Mrežnicu, Koranu i Glinu, zabeležiti izuzetno visok vodostaj, što je dovelo do aktiviranja Uprave civilne zaštite civilne zaštite u Karlovcu, prenosi Večernji list.

Mere odbrane od poplava već su na snazi u kritičnim delovima Karlovca, kao i u opštinama Kamanje i Žakanje. Na ovim područjima organizovani su interventni timovi koji prate situaciju i deluju po potrebi na zaštiti stanovništva od nadolazećih bujičnih voda.

Osim toga, sa velikim količinama padavina suočavaju se i područja Like i Zagore. U opštini Gračac, zbog priobalnih i površinskih voda koje ugrožavaju domaćinstva, aktiviran je lokalni Štab civilne zaštite. Vodostaj rijeke Otuče je u stalnom porastu, a na terenu su angažovane snage civilne zaštite, vatrogasci, komunalni radnici i predstavnici Hrvatskih voda u cilju ublažavanja posljedica poplava.

Zbog zamućenosti vode građanima u Gračacu i Lovincu preporučuje se da prokuvaju vodu za piće. Hrvatske vode dodatno upozoravaju da se u gornjem dijelu sliva Kupe očekuju ekstremne količine padavina, uz mogućnost da na tom području padne više od 200 mm kiše, što bi moglo uzrokovati dodatne probleme.

Na ostalim pritokama Kupe, kao i na Uni, Glini, Krapini, Sutli i drugim rijekama u Lici i zaleđu Dalmacije očekuje se između 80 i 100 mm padavina. Posebnu opasnost predstavljaju lokalne bujične poplave koje bi mogle ugroziti urbana područja, nanijeti štetu na kućama i infrastrukturi.

„Ogromna količina padavina zahvatila je naše područje, a to indirektno nosi opasnost od izlivanja Zrmanje iz korita u Obrovcu i štete izazvane poplavom. Hrvatske vode trenutno provode redovne mjere odbrane od poplava koje podrazumijevaju preventivno postavljanje vreća s pijeskom na desnoj obali Zrmanje, od Doma kulture do Centra Tereza. Takođe, biće pripremljen i određeni broj džakova sa peskom koji će se, u zavisnosti od visine vodostaja, postavljati tamo gde se ukaže potreba“, saopštola je civilna zaštita na Fejsbuk stranici Grada Obrovca i zatražila pomoć građana u slučaju potrebe u postavljanje kesa.

U cilju sprečavanja ozbiljnih incidenata, Uprava civilne zaštite objavila je niz preporuka za građane. Stanovništvu se savetuje da premesti dragocenosti na viša mesta u kućama, pripremi zalihe vode za piće i isključi glavne izvore struje, gasa i vode. U slučaju da nadležni izdaju nalog za evakuaciju, građani treba odmah da se pridržavaju uputstava i koriste preporučene rute za evakuaciju.

Ukoliko je neko zbog opasnosti prinuđen da ostane u zatvorenom prostoru, savetuje mu se da ide na najviši sprat ili nivo kuće i izbegava kontakt sa poplavnim vodama, jer mogu biti kontaminirane. Takođe se apeluje na građane da ne pokušavaju da prođu kroz poplavljena područja, jer bujne poplave mogu biti izuzetno opasne za vozila. Ako se neko nađe u vozilu bez mogućnosti bezbednog kretanja, treba da ga napusti i potraži neko uzvišeno mesto.

Nakon poplava, važna je saradnja sa hitnim službama u čišćenju i sprovođenju dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kako bi se smanjili zdravstveni rizici. Pomoć najugroženijima, kao što su deca, stari i osobe sa invaliditetom, biće od presudnog značaja u ovim kriznim trenucima. Takođe se pozivaju građani da redovno prate obaveštenja putem medija kako bi bili blagovremeno obavešteni o daljem razvoju situacije.