Telekom planira zaduživanje od 400 do 850 miliona evra: Odluka o emitovanju obveznica na vanrednoj sednici Skupštine akcionara

Telekom planira zaduživanje od 400 do 850 miliona evra: Odluka o emitovanju obveznica na vanrednoj sednici Skupštine akcionara

Telekom Srbija planira da emituje evroobveznice – u evrima ili dolarima – u vrednosti od 400 miliona evra do 850 miliona evra. O ovoj odluci izjašnjavaće se akcionari državnog teleoperatora na vanrednoj sednici Skupštine akcionara zakazanoj za 14. oktobar.

„Odobravaju se, tokom 2024. i 2025. godine, emisije dugoročnih neobezbeđenih nesubordiniranih obveznica Telekom Srbija a.d. Beograd kao emitenta kvalifikovanim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu, u iznosu od 400 miliona evra do 850 miliona evra, ili u ekvivalentnom iznosu u američkim dolarima, u skladu sa uslovima obveznica uobičajenim u međunarodnoj praksi u predmetnoj vrsti transakcija“, stoji u materijalima za vanrednu sednicu Skupštine akcionara Telekoma Srbija zakazanu za 14. oktobar, prenosi N1.

Naime, kao što je portal N1 već izveštavao, vanredna sednica Skupštine akcionara Telekoma Srbija, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda i „usvajanje Odluke o emisiji hartija od vrednosti Telekoma na međunarodnom finansijskom tržištu“, zakazana je za 14. oktobar.

Dan po objavi ove informacije, 24. septembra, generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić za Tanjug je izjavio da će se na toj sednici odlučivati o davanju saglasnosti Telekomu da može da izda korporativne evroobveznice, po čemu bi, kako je istakao , „bio prva kompanija sa Zapadnog Balkana koja bi sa dobijenim međunardnim kreditnim rejtingom mogla da izađe na evropsku berzu“.