NASA isključuje naučni instrument Voiagera 2

NASA isključuje naučni instrument Voiagera 2

Dve svemirske letelice Vojadžer putuju kroz svemir od 1977. godine koristeći plutonijum kao izvor energije. S obzirom na opadanje snabdevanja energijom, NASA je odlučila da isključi jedan od naučnih instrumenata na Vojadžeru 2, specifično instrument za proučavanje plazme. Iako letelica i dalje ima dovoljno energije za podržavanje četiri operativna instrumenta, u budućnosti će verovatno ostati samo jedan aktivni instrument.

Inženjeri misije su preduzeli korake kako bi odložili isključivanje naučnih instrumenata što je duže moguće, s obzirom na jedinstvene naučne podatke koje su Vojadžeri sakupili tokom godina. Ove letelice su prve koje su prešle u međuzvezdani prostor, pružajući dragocenu priliku za istraživanje ovog regiona.

Iako je instrument za nauku o plazmi prikupljao ograničene podatke zbog svoje orijentacije, ostala četiri naučna instrumenta nastavljaju da istražuju region izvan heliosfere. Oba Vojadžera su lansirana 1977. godine i njihove putanje su bile osmišljene kako bi iskoristile povoljan raspored planeta kasnih 70-ih i 80-ih godina, omogućavajući im da istraže četiri planete s minimalnom potrošnjom goriva.

Vojadžer 2 je prošao pored Jupitera i Saturna, a zatim je imao susrete sa Uranom i Neptunom. Ova letelica je jedina koja je posetila neku od ledenih planeta. Vojadžer 1 je istražio Jupiter, Saturn i Titana, pružajući značajna otkrića i slike koje su promenile naše razumevanje spoljašnjeg Sunčevog sistema.

U fazi međuzvezdane misije, Vojadžeri nastavljaju da istražuju međuzvezdani prostor i doprinose karakterizaciji ovog regiona. Vojadžer 1 je prešao heliopauzu 2012. godine, dok je Vojadžer 2 ušao u međuzvezdani prostor 2018. godine. Obe letelice komuniciraju sa Zemljom putem mreže dubokog svemira, s komunikacijom koja zahteva više od jednog dana u jednom pravcu.

Svaki Vojadžer 2 je opremljen sa tri radioizotopna termoelektrična generatora koji obezbeđuju potrebnu energiju za rad. Očekuje se da će ovi generatori omogućiti operacije letelice do 2020. godine, iako gube oko 4 vata energije godišnje.

Tim misije je isključio određene naučne instrumente nakon završetka istraživanja planeta 1980-ih kako bi sačuvali energiju za misiju u međuzvezdanom prostoru. Nedavno su isključili instrument za nauku o plazmi na Vojadžeru 2 zbog ograničene upotrebe i prilagodili način praćenja napona letelice.

Ovaj instrument je pomogao u utvrđivanju napuštanja heliosfere i ulaska u međuzvezdani prostor. Vojadžeri nastavljaju da pružaju dragocene informacije o međuzvezdanim prostorima i granicama heliosfere, otvarajući nova saznanja o galaktičkoj okolini.

NASA je istakla značaj ovih letelica i njihovih doprinosa proučavanju svemira, naglašavajući važnost produženog rada i prikupljanja podataka.