Durov: Telegram deli detalje sa više vlada

Durov: Telegram deli detalje sa više vlada

Izvršni direktor kompanije Telegram, Pavel Durov, nedavno je obelodanio da je kompanija, koja pruža uslugu razmene poruka, sarađivala sa vlastima u nekoliko zemalja otkrivajući informacije o kriminalcima tokom proteklih šest godina.

Durov, poznati ruski tehnološki milijarder, bio je prinuđen da ostane u Francuskoj nakon što je uhapšen u Parizu krajem avgusta pod optužbom za nekoliko krivičnih dela, među kojima je navodno upravljanje platformom koja se koristi za organizovani kriminal i odbijanje saradnje sa francuskim vlastima.

U skorije vreme, Durov je najavio ažuriranje uslova korišćenja i politike privatnosti Telegrama, naglašavajući da će novi uslovi jasno ukazivati da se IP adrese i brojevi telefona korisnika koji krše pravila platforme mogu otkriti relevantnim organima u skladu sa zakonskim zahtevima.

U svom nedavnom objavljivanju na Telegramu, Durov je istakao da nova politika ne predstavlja značajnu promenu u funkcionisanju platforme, te da je Telegram već delio informacije o zloupotrebama kriminalaca sa nadležnim organima.

Prema Durovu, od 2018. godine Telegram je bio u mogućnosti da otkriva IP adrese i brojeve telefona kriminalaca vlastima u skladu sa politikom privatnosti u većini zemalja, uz uslov da se pravni zahtevi ispravno formiraju i proslede putem odgovarajućih komunikacionih linija.

U Brazilu, na primer, Telegram je otkrio podatke u preko 200 slučajeva od početka godine, dok je u Indiji broj zahteva bio skoro 7.000 u istom periodu. Durov je takođe primetio porast „valjanih pravnih zahteva“ u Evropi, što sugeriše da sve više organa EU koristi pravilne kanale za komunikaciju u takvim situacijama.

Durov je naglasio da je ažuriranje politike privatnosti Telegrama imalo za cilj da pojednostavi i usaglasi pravila, ističući da se osnovni principi platforme nisu promenili. On je istakao da je Telegram uvek težio da poštuje lokalne zakone, osim ukoliko bi oni bili u suprotnosti sa vrednostima slobode i privatnosti koje kompanija zagovara.

Uhapšen nakon sletanja na pariski aerodrom, Durov je pušten uz kauciju nekoliko dana kasnije. Optužen je po 12 tačaka, uključujući saučesništvo u distribuciji dečije pornografije, trgovinu drogom i pranje novca. Optužbe proizilaze iz tvrdnji da opuštena pravila moderiranja Telegrama omogućavaju široku zloupotrebu platforme za slanje poruka.

Durov je energično demantovao optužbe, ističući da je Telegram uvek bio otvoren za saradnju sa regulatornim telima kako bi postigao pravu ravnotežu između privatnosti i bezbednosti. Takođe je istakao da platforma svakodnevno uklanja milione štetnih sadržaja i kanala, objavljujući dnevne izveštaje o transparentnosti u vezi sa akcijama preduzetim protiv nelegalnog sadržaja.