Patolozi biljaka predvode istraživanje fusarijumske gljivice na konoplji

Patolozi biljaka predvode istraživanje fusarijumske gljivice na konoplji

Stručni fakultet Univerziteta u Kentakiju (Velika Britanija) Martin-Gatton College of Agriculture, Food and Environment napreduje u borbi protiv fuzarioze (FHB) u konoplji. Ova bolest, uzrokovana više vrsta gljivica Fusarium, ugrožava useve konoplje širom zemlje. Kako konoplja postaje sve važnija za proizvodnju žitarica, vlakana i kanabinoida, efikasno upravljanje bolestima nikada nije bilo kritičnije.

FHB dovodi do odumiranja biljnih tkiva u glavicama semena konoplje i cvetnim strukturama, značajno utiče na kvalitet useva i prinos. Uz proširenu upotrebu konoplje – posebno u hrani za životinje – istraživanja u Velikoj Britaniji su od suštinskog značaja za obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

Dok su istraživanja još u toku, tim je otkrio da su vrste Fusarium koje utiču na konoplju iste kao one koje izazivaju gljivicu kod pšenice, ječma i drugih žitarica. Ovo izaziva zabrinutost u vezi sa potencijalnom unakrsnom infekcijom između useva konoplje i žitarica u regionima u kojima se uzgajaju oba.

„Naši preliminarni nalazi sugerišu da treba preispitati plodorede koji uključuju konoplju i pšenicu“, rekla je Nicole Gauthier, patolog za proširenje konoplje i profesor na Odeljenju za patologiju biljaka. Gauthier je takođe član britanskog programa za istraživanje, proširenje i obrazovanje konoplje i urednik Zbornika bolesti kanabisa. „Rizik od širenja Fusariuma između ovih useva može uticati i na prinose i na kvalitet.

Tim je takođe dokumentovao rane infekcije konoplje, sa nekim mesecima pre nego što se razviju vidljivi simptomi. Ovo predstavlja izazov za poljoprivrednike, jer bolest može ostati neotkrivena sve dok se ne dogodi značajna šteta.

„Infekcije mogu da počnu mnogo pre nego što simptomi budu primetni, što otežava rano otkrivanje“, rekao je Gotje. „Ali to takođe znači da postoji prozor za intervenciju koji bi mogao sprečiti dalje širenje bolesti.“

Jedna od glavnih briga u ovom istraživanju je da gljive Fusarium mogu proizvesti štetne hemikalije zvane mikotoksini, kao što su DON i T-2. Ova jedinjenja predstavljaju rizik po zdravlje ljudi i životinja, zbog čega je njihovo prisustvo u konoplji posebno zabrinjavajuće za proizvođače na tržištu stočne hrane.

„Kako se konoplja sve više koristi u ishrani za životinje, neophodno je osigurati da usevi ne sadrže štetne mikotoksine“, rekao je Gotje. „Naše istraživanje potvrđuje da se mikotoksini proizvode u konoplji zaraženoj Fusariumom i potreban je dalji rad da bi se razumeo puni obim rizika.

Osim infekcija na terenu, istraživači veruju da bi kontaminacija Fusariumom mogla da opstane u uskladištenoj konoplji. Ovo postavlja pitanja o trenutnim praksama skladištenja i riziku dalje kontaminacije tokom obrade.

„Izgleda da Fusarium može da preživi u uskladištenoj konoplji, utičući na kvalitet proizvoda čak i nakon žetve“, rekao je Gotje. „Ovo naglašava važnost pažljivog upravljanja nakon žetve.“

Dugoročni ciljevi istraživačkog tima uključuju razvoj sorti konoplje otpornih na fuzarijum i istraživanje potencijalnih tretmana fungicidima. Trenutno, fungicidi nisu odobreni za upotrebu na konoplji za ovu bolest, a otporne sorte tek treba da se razviju. Međutim, tekući rad programa za istraživanje, proširenje i obrazovanje konoplje u Velikoj Britaniji pomaže u postavljanju temelja za ova rešenja.