Evropa bi trebalo da bude spremna za vojni sukob sa Rusijom za šest do osam godina

Evropa bi trebalo da bude spremna za vojni sukob sa Rusijom za šest do osam godina

U današnjoj dobu geopolitičkih previranja, Evropa se nalazi pred imperativom izgradnje svojih odbrambenih sposobnosti i pripreme za mogući vojni sukob sa Rusijom u narednih šest do osam godina. Ova zaključna poruka proizilazi iz strateškog dokumenta nazvanog „Evropa koja štiti: Evropa koja teži istinskom miru kroz formiranje autentične evropske odbrambene unije“, koji je anonimno usvojen jednoglasno od strane članova Grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu.

Andžej Halicki, poslanik Evropskog parlamenta i potpredsednik EPP grupe nadležan za spoljne poslove, ističe da je odbrana prioritet za EPP, te da ovaj strateški dokument upućuje na načine jačanja evropske odbrane. Centralna poruka Grupe EPP jeste da Evropa mora biti sposobna da se odbrani kako bi sačuvala i podržala mir na kontinentu, što se može postići jedino osnivanjem stvarne Evropske odbrambene unije.

U vreme sve veće globalne nesigurnosti, evropski poslanik Andrius ​​Kubilijus naglašava da sposobnost EU da se odbrani postaje ključna i da je neophodno da se pripremi za mogući vojni sukob sa Rusijom u narednih šest do osam godina. On takođe ističe da će ostvarenje ovog cilja zahtevati konkretne akcije i političku volju. Kubilijus naglašava da je neophodno da EU pojača svoje odbrambene kapacitete u saradnji sa NATO-om, te da podrži Ukrajinu u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Strateški dokument Grupe EPP ističe potrebu za formiranjem jedinstvenog evropskog odbrambenog tržišta, te poziva na ulaganje u razvoj budućih odbrambenih tehnologija i jačanje saradnje i koordinacije između država članica EU. Takođe se ističe važnost uvođenja „pametnih” regulatornih pravila na nivou EU kako bi se podržao rast odbrambene industrijske proizvodnje.

Politička grupa EPP napominje da će ceo tekst pomenutog dokumenta biti uskoro objavljen. Od vojne invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, EU je pružila značajnu podršku Ukrajini u različitim oblastima, uključujući političku, ekonomsku, finansijsku, vojnu i humanitarnu pomoć. Zemlje članice EU nastavljaju sa ulaganjima u sopstvenu proizvodnju odbrane kako bi pružile podršku Ukrajini i ojačale sopstvene odbrambene kapacitete, te prevazišle fragmentaciju evropskog odbrambenog sektora.