Istraživači određuju kako protein doprinosi imunološkoj odbrani čoveka od RNK virusa

Istraživači određuju kako protein doprinosi imunološkoj odbrani čoveka od RNK virusa

Međunarodni istraživački tim na čelu sa prof. dr Janošom Henigom sa Univerziteta u Bajrojtu otkrio je kako protein TRIM25 doprinosi odbrani od RNK virusa čiji je genetski materijal sadržan kao ribonukleinska kiselina (RNA).

Rezultati pružaju bolje razumevanje molekularnih mehanizama ljudskog imunog sistema. Istraživači su sada objavili svoje nalaze u Nature Communications.

Koronavirus je pokazao da postoji rizik od pandemije ako virusi koji su opasni za ljude mutiraju: ove mutacije se šire brže i teže se boriti ljudskom imunološkom sistemu. Ovo čini još važnijim razumevanje molekularnih mehanizama proteina koji su odgovorni za urođeni imuni odgovor kod ljudi. Nova otkrića se zatim mogu koristiti za razvoj novih antivirusnih lekova za suzbijanje pandemije.

Protein TRIM25 igra centralnu ulogu u urođenoj imunološkoj odbrani protiv RNK virusa, ali je njegova uloga još uvek slabo shvaćena. Jasno je da TRIM25, kao takozvana ubikvitin E3 ligaza, pokreće odgovor imunog sistema na virusnu RNK tako što prenosi molekul ubikvitin na protein RIG-I, koji zatim aktivira imunološku odbranu.

Takođe je pre nekog vremena otkriveno da sam TRIM25 može da veže različite oblike RNK. Međutim, ranije je bilo nejasno kako tačno TRIM25 vezuje RNK i kako ovo vezivanje utiče na antivirusnu aktivnost.

Da bi stekao bolje razumevanje osnovnog molekularnog mehanizma, istraživački tim predvođen prof. dr Henigom (katedra za biohemiju IV) na Univerzitetu u Bajrojtu je detaljnije istražio vezivanje TRIM25-RNA.

U Bajrojtu je sprovedena spektroskopija nuklearne magnetne rezonance (NMR), koja se može koristiti za razjašnjavanje elektronskog okruženja atoma i interakcije sa susednim atomima. Koristeći ovu i druge biofizičke metode, istraživači su identifikovali mehanizam vezivanja RNK TRIM25. Dalje, identifikovane su sekvence i strukture u virusnoj RNK za koje se TRIM25 specifično vezuje.

U sledećem koraku, naučnici su proizveli mutant TRIM25 koji ne može da veže RNK. Istraživači su koristili ovaj mutant da testiraju uticaj vezivanja RNK na antivirusna svojstva TRIM25: inficirali su ćelijske kulture bez TRIM25 virusom, a zatim dodali običan TRIM25 ili mutant bez sposobnosti vezivanja za RNK.

Ispitivanje kultura pokazalo je da je aktivnost virusnog gena značajno povećana kada TRIM25 ne može da veže RNK. Ovo ukazuje na suštinsku ulogu vezivanja TRIM25 RNK u antivirusnoj aktivnosti.