Zašto plastične flaše u EU sada imaju pričvršćene čepove

Zašto plastične flaše u EU sada imaju pričvršćene čepove

Možda ste nedavno kupili piće i primetili nešto čudno: nekada uklonjivi poklopac sada je vezan za flašu malom plastičnom trakom.

U julu je usvojena direktiva EU koja zahteva da sve boce za jednokratnu upotrebu imaju zatvarače koji ostaju pričvršćeni. Ovo je jedna od nekoliko smernica koje su osmišljene da ograniče količinu plastičnog smeća — posebno čepova od plastičnih boca za jednokratnu upotrebu za koje je mnogo veća verovatnoća da će pronaći put u životnu sredinu i predstavljati ogroman rizik za divlje životinje.

Proizvođači su uključili vezice na boce koje se prodaju širom evropskog tržišta, uključujući i UK. Vreme je da se svi ukrcaju. Po mom mišljenju, ovo malo prilagođavanje je prva efikasna politika protiv bacanja otpada koju je savremena politika smislila.

Dizajn proizvoda utiče na to koliko brzo postaje smeće, a to se posebno odnosi na čepove za flaše. Privezani poklopci se ne skidaju lako sa plastičnih boca — teško ih je baciti čak i ako neko to želi.

Inicijativa je napravljena po uzoru na promenu ambalaže 1980-ih. Limenke za piće su imale potpuno odvojiv jezičak za povlačenje, ali kao male i beskorisne, često su se bacale kada su ih ljudi otvorili. Dizajniranje jezička koji je ostao pričvršćen sprečio je ove oštre opasnosti da se akumuliraju u okolini, gde bi mogle da izazovu povrede.

Plastični poklopci za flaše su sada među deset najboljih otpadaka koji se nalaze u rekama i okeanima. U Velikoj Britaniji, istraživanja plaža iz 2023. godine navode poklopce za flaše kao treću najčešću vrstu smeća, dok su na holandskoj obali Severnog mora istraživanja zabeležila do 128 čepova za svaki kilometar plaže u 2016.

Poklopci za flaše su takođe jedan od najčešćih artikala koje konzumiraju morske životinje. Napravljeni od plastike koja je više pluta, čepovi za boce takođe putuju dalje preko okeana od boca sa kojima se prodaju.

Veza stvara jedan komad legla, a ne dva, koje je lakše pokupiti i manje je verovatno da će se progutati (na kraju krajeva, većina ptica ne može da pojede celu flašu).

Poklopci su manji, obično obojeni i napravljeni od različite vrste plastike od boce za koju su pričvršćeni, tako da ih je potrebno zasebno reciklirati. Da li možete da reciklirate čepove za boce lokalno zavisi od vašeg provajdera, koji ih može kategorisati kao zagađivač za reciklažu.

Čak i kada se plastika reciklira, proces stvara proizvod nižeg kvaliteta koji se sam po sebi ne može reciklirati. Većina otpada koji se šalje na reciklažu preusmerava se na deponiju — Evropa reciklira 12,4%, SAD samo 4,5%.

Potrebno je više vremena za procenu uticaja ove promene, ali postoji šansa da privezani čepovi za boce mogu dovesti do većeg odlaska plastike na deponiju, jer se zatvarači moraju mehanički ukloniti. Međutim, vezica takođe može olakšati pronalaženje i odvajanje čepova od boca.

Vredi napomenuti da reciklaža nikada nije bila realno rešenje za prekomernu proizvodnju i nagomilavanje plastike. Sudska tužba u Kaliforniji nedavno je tvrdila da su proizvođači plastike preuveličali mogućnost recikliranja svog proizvoda kako bi umirili protivljenje javnosti plastičnom zagađenju.

Zakonodavstvo bi moglo da reši neka od pitanja koja proizilaze iz vezanih poklopaca. Velika Britanija ima za cilj da uspostavi nacionalnu šemu vraćanja boca i ionako će joj biti potrebni novi sistemi za postupanje sa reciklažom mešanih materijala (ne samo boce i poklopci, već i šoljice za kafu, tetra pakovanja i slamke, između ostalog). Na drugim mestima, zakonodavstvo bi uskoro moglo da kazni proizvođače koji ne reše ekološke posledice ambalaže koju prave.

Pokušaj da se reši otpad tako što se traži od javnosti da prestane ne funkcioniše. Privezani čepovi za flaše su osvežavajuća ideja koja pre svega stavlja teret na one koji ispumpavaju milione predmeta za smeće.

Ranije ste morali da se trudite da ne bacate smeće. Sada, morate pokušati da bacate smeće. Zar to ne izgleda lakše?