Nove studije povezuju klimatske promene sa porastom nasilja nad ženama

Nove studije povezuju klimatske promene sa porastom nasilja nad ženama

Nova studija vođena istraživačima UCL otkriva da zemlje koje su suočene sa ekstremnim klimatskim promenama mogu imati veću stopu nasilja nad ženama. Istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS Climate, analiziralo je moguću povezanost između klimatskih šokova poput oluja, klizišta i poplava i porasta nasilja među intimnim partnerima u periodu od dve godine nakon ovih događaja.

Podaci o nasilju nad ženama prikupljeni su iz 363 istraživanja sprovedena u 156 zemalja tokom perioda od 1993. do 2019. godine. Fokus je bio na ženama koje trenutno imaju partnera, pri čemu je nasilje definisano kao bilo kakav oblik fizičkog i/ili seksualnog nasilja u prethodnoj godini.

Istraživači su takođe analizirali podatke o klimatskim šokovima u 190 zemalja u periodu od 1920. do 2022. godine, posmatrajući vezu između ovih šokova i nasilja među intimnim partnerima, uzimajući u obzir ekonomski status zemalja.

Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu vezu između određenih klimatskih šokova poput oluja, klizišta i poplava i porasta nasilja nad ženama od strane partnera. Sa druge strane, drugi klimatski šokovi poput zemljotresa i požara nisu pokazali jasnu povezanost sa ovim oblikom nasilja.

Interesantno je da su zemlje sa višim bruto društvenim proizvodom (BDP-om) imale niže stope nasilja među intimnim partnerima. Profesorka Jenevieve Mannell, vodeća autorka studije sa UCL Instituta za globalno zdravlje, istakla je da postoji veza između ekstremnih klimatskih događaja i povećanog nasilja nad ženama.

Istraživači su naglasili važnost kontinuiranog prikupljanja podataka o nasilju nad ženama od strane zemalja kako bi se bolje razumeo uticaj klimatskih promena na ovu vrstu nasilja. Dodatno, preporučuju da se nasilje nad ženama uključi u procese planiranja katastrofa u zemljama.