Mastila za tetoviranje u Evropi su pogrešno označena, a neka sadrže zabranjene sastojke, otkriva studija

Mastila za tetoviranje u Evropi su pogrešno označena, a neka sadrže zabranjene sastojke, otkriva studija

Ako planirate da se tetovirate, razmislite o sledećem: Nova studija sa Univerziteta Binghamton, Državni univerzitet u Njujorku koja je proučavala zelena i plava mastila za tetoviranje iz Evrope, otkrila je da većina sadrži sastojke koji nisu navedeni na etiketi – a neki sadrže sastojke koji su potpuno zabranjeni.

Rad je objavljen u časopisu Analitičar.

Mastila za tetoviranje u Evropi su regulisana propisima Evropske unije o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničenju hemikalija (REACH), koji su uvedeni 2022. Oni ograničavaju upotrebu približno 4.000 supstanci i nekih mastila, uključujući Pigment Blue 15:3 i Pigment Green 8, u potpunosti je zabranjen za upotrebu.

U novoj studiji koju je vodio hemičar sa Univerziteta Binghamton Džon Svierk, istraživači su analizirali deset zelenih i plavih mastila pet različitih proizvođača distribuiranih na evropsko tržište, od kojih svi tvrde da su u skladu sa REACH-om. Svierkova laboratorija je ranije sprovela studiju mastila za tetoviranje u SAD koja je otkrila da 45 od 54 mastila ne odgovara sadržaju navedenom na etiketi.

„Naš rad ne može reći ništa o bezbednosti tetovaža, ali mislimo da je to važan prvi korak u rešavanju pitanja ‘Da li su tetovaže bezbedne?’“, rekao je Svierk. „Ako ne znamo šta je u bočici mastila za tetoviranje, onda ne možemo da shvatimo šta bi moglo da izazove neželjeni događaj u bliskoj i dugoročnoj perspektivi, da li je to alergijska reakcija ili nešto ozbiljnije. Kao tim, mi nismo Ne protiv tetovaža, samo verujemo da klijenti i umetnici imaju pravo da znaju šta je u mastilima koje koriste.“

Svierkova laboratorija je koristila različite tehnike za analizu mastila, a primarna metoda je Ramanova analiza, metoda koja se široko koristi u svetu umetnosti za identifikaciju pigmenta. Studija je pokazala dva glavna rezultata:

„Postoje propisi o knjizi koji se ne poštuju, barem delimično zato što izvršenje kasni“, rekao je Svierk. „Naš rad ne može da utvrdi da li su problemi sa netačnim označavanjem mastila za tetovaže namerno ili nenamerno, ali u najmanju ruku naglašava potrebu da proizvođači usvoje bolje standarde proizvodnje. Istovremeno, propisi koji su u knjigama moraju biti sprovode se i ako se ne mogu sprovesti, kao što tvrdimo u slučaju Pigment Blue 15, potrebno ih je ponovo proceniti.“

Svierkova laboratorija nastavlja da razmatra mastila za tetoviranje, posebno njihov sastav, kako bi stekla bolju predstavu o tome kako se pigmenti raspršuju i da li postoje razlozi za zabrinutost.

„Naše glavne oblasti fokusa su razumevanje kako se pigmenti za tetovaže razlažu na svetlosti, posebno vrsta laserske svetlosti koja se koristi za uklanjanje tetovaža, i dobijanje bolje ideje o tome kako se tetovaže ubacuju u kožu“, rekao je Svierk.

Takođe su doprineli ovom istraživanju docent Huiiuan Guo, doktorandi Kelli Moseman i Sage Sanders i istraživač na dodiplomskim studijama Sasha Noble.