Iran je ispalio desetine projektila na Izrael u oštroj eskalaciji regionalnog sukoba

Iran je ispalio desetine projektila na Izrael u oštroj eskalaciji regionalnog sukoba

Iran je u utorak lansirao desetine projektila na Izrael, oštro eskalirajući sukob između Izraela i milicija Hezbolaha i Hamasa koje podržava Iran, a koji je počeo pre skoro godinu dana i preteći da gurne Bliski istok bliže ratu u regionu.

Narandžasti sjaj projektila šarao je po noćnom nebu Izraela dok su se sirene za vazdušni napad oglasile širom zemlje, a milioni stanovnika utrčali u skloništa za bombe. Napad je povećao veliku verovatnoću izraelske odmazde.

Pre iranskog napada, Izrael je poslednjih nedelja zadao niz razornih udaraca rukovodstvu Hezbolaha u Libanu. Zatim je pojačao pritisak na militantnu grupu — koja ispaljuje rakete na Izrael od početka rata u Gazi — lansiranjem, kako je rečeno, ograničenog kopnenog upada u južni Liban.

Izrael je rekao da će nastaviti da udara na Hezbolah sve dok se građani raseljeni iz domova u blizini granice sa Libanom ne mogu vratiti. Hezbolah je obećao da će nastaviti da ispaljuje rakete na Izrael dok ne dođe do prekida vatre u Gazi.

Izrael je obećao odmazdu zbog iranske rakete, za koju je rekao da je izazvalo samo nekoliko povreda.

Portparol izraelske vojske kontraadm. Daniel Hagari rekao je da je protivvazdušna odbrana zemlje presrela mnoge od nadolazećih projektila, iako su neke pale u centralni i južni Izrael.

„Ovaj štrajk će imati posledice“, rekao je on. On je rekao da je napad izazvao samo „vrlo malo“ povreda, ali nije precizirao.

Izrael i Iran su godinama vodili rat u senci, ali retko su dolazili u direktan sukob.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem – pozivajući se na ponovljene iranske pozive na uništenje Izraela, njegovu podršku arapskim militantnim grupama i njegov nuklearni program. Iran negira optužbe Izraela da razvija nuklearno oružje.

Nekoliko trenutaka pre nego što je Iran lansirao svoje projektile, u napadu u Tel Avivu poginulo je šest osoba, saopštila je policija, dodajući da su ubijena i dvojica osumnjičenih koji su otvorili vatru na bulevaru u naselju Jafa.

Sjedinjene Države su upozorile da će u slučaju napada na Izrael imati teške posledice po Iran. Predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris pratili su napad na Izrael iz Situacione sobe Bele kuće.

Iran je pokrenuo još jedan direktan napad na Izrael u aprilu, ali je nekoliko njegovih projektila dostiglo svoje ciljeve. Mnoge je oborila koalicija predvođena SAD, dok su drugi očigledno zakazali pri lansiranju ili su se srušili u letu.

Iran je rekao da je ispalio rakete na Izrael kao odmazdu za napade u kojima su ubijeni lideri Hezbolaha, Hamasa i iranske vojske. Pominje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i generala Revolucionarne garde Abasa Nilforušana, obojicu ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu prošle nedelje u Bejrutu. Takođe se pominje Ismail Hanije, najviši lider Hamasa koji je ubijen u Teheranu u izraelskom napadu u julu.

Ranije u utorak, Izrael je rekao da je započeo ograničene kopnene operacije protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

Izraelski vazdušni napadi i artiljerijska vatra pogodili su južna libanska sela, a Hezbolah je odgovorio baražom raketa na Izrael. Za sada nije bilo informacija o žrtvama.

Dok je Hezbolah negirao da su izraelske trupe ušle u Liban, izraelska vojska je objavila da je takođe izvela desetine kopnenih napada na južni Liban unatrag skoro godinu dana.

Ako je to istina, to bi bio još jedan ponižavajući udarac za Hezbolah, najmoćniju oružanu grupu na Bliskom istoku. Hezbolah se potresa od nedeljnih ciljanih napada u kojima su ubijeni Nasralah i nekoliko njegovih najviših komandanata.

Izrael je u utorak ujutro upozorio ljude u južnom Libanu da se evakuišu severno od reke Avali, oko 60 kilometara (36 milja) od granice i mnogo dalje od reke Litani, koja označava severnu ivicu zone koju su proglasile UN. da služi kao tampon između Izraela i Hezbolaha nakon njihovog rata 2006.

Pogranični region se u velikoj meri ispraznio tokom prošle godine pošto su dve strane razmenile vatru. Ali obim upozorenja o evakuaciji pokrenuo je pitanje koliko duboko Izrael planira da pošalje svoje snage u Liban.

Izveštač Asošiejted presa video je izraelske trupe kako deluju u blizini granice u oklopnim kamionima, sa helikopterima kako kruže iznad njih, ali nije mogao da potvrdi da su kopnene snage prešle u Liban.

Uoči izraelske objave o upadu, američki zvaničnici su u ponedeljak rekli da je Izrael opisao pokretanje malih kopnenih napada unutar Libana dok se pripremao za širu operaciju.

Portparol UN Stefan Dužarik rekao je u utorak da su mirovne snage UN u južnom Libanu videle sporadične upade izraelskih vojnih snaga, ali „oni nisu bili svedoci invazije u punom obimu“.

Hagari je rekla da je Izrael izveo desetine malih napada unutar Libana od 8. oktobra, kada je Hezbolah počeo da ispaljuje rakete na Izrael nakon izbijanja rata u Gazi.

Hagari je rekla da su izraelske snage prešle granicu kako bi prikupile informacije i uništile infrastrukturu Hezbolaha, uključujući tunele i oružje. Izrael je rekao da Hezbolah priprema sopstveni napad na Izrael 7. oktobra. Nije bilo moguće odmah potvrditi te tvrdnje.

Hagari je rekla da su ciljevi Izraela za njegovu kopnenu ofanzivu u Libanu bili ograničeni. „Ne idemo u Bejrut“, rekao je.

Izraelska vojska je optužena da je lagala medije 2021. godine kada je objavila izjavu u kojoj se navodi da su kopnene trupe ušle u Gazu. Vojska je ovaj incident umanjila kao nesporazum, ali vojni komentatori u Izraelu sa dobrim izvorima rekli su da je to deo trike da se Hamas namami u bitku.

Izraelski vojni zvaničnik rekao je da je Hezbolah u utorak lansirao rakete na centralni Izrael, aktivirajući sirene za vazdušni napad i ranivši čoveka. Hezbolah je saopštio da je ispalio salve nove vrste projektila srednjeg dometa na sedište dve izraelske obaveštajne agencije u blizini Tel Aviva.

Izraelski vojni zvaničnik je rekao da je Hezbolah takođe ispalio projektile na izraelske zajednice u blizini granice, gađajući vojnike, a da nije nikoga ranio.

Izraelske izjave ukazuju na to da bi mogao da fokusira svoju kopnenu operaciju na uski pojas duž granice, umesto da pokrene veću invaziju sa ciljem da uništi Hezbolah, kao što je pokušao u Gazi protiv Hamasa.

Hezbolah i Hamas su bliski saveznici koje podržava Iran, a svaka eskalacija izazvala je strah od šireg rata na Bliskom istoku koji bi mogao privući Iran i Sjedinjene Države, koje su vojnu imovinu prenijele u region kao podršku Izraelu.

Izraelski udari ubili su više od 1.000 ljudi u Libanu u protekle dve nedelje, od kojih su skoro četvrtina žene i deca, prema Ministarstvu zdravlja. Stotine hiljada je napustilo svoje domove.

Hezbolah je dobro obučena milicija za koju se veruje da ima desetine hiljada boraca i arsenal od 150.000 raketa i projektila. Poslednja runda borbi 2006. godine završila je u ćorsokaku, a obe strane su protekle dve decenije provele pripremajući se za sledeći obračun.

Nedavni vazdušni napadi koji su zbrisali većinu najvišeg rukovodstva Hezbolaha i eksplozije stotina pejdžera i voki-tokija koji pripadaju Hezbolahu ukazuju na to da se Izrael infiltrirao duboko u viši nivo grupe.

Vršilac dužnosti vođe grupe Naim Kasem rekao je u ponedeljak da su komandanti Hezbolaha ubijeni poslednjih nedelja već smenjeni.

Kako se borbe intenziviraju, evropske zemlje su počele da povlače svoje diplomate i građane iz Libana.