Novi šef NATO podržava korišćenje zapadnog oružja za udar duboko u Rusiju

Novi šef NATO podržava korišćenje zapadnog oružja za udar duboko u Rusiju

Novoimenovani generalni sekretar NATO-a, bivši holandski premijer Mark Rute, podržao je ideju da se Ukrajini dozvoli da koristi oružje koje isporučuje Zapad za udare duboko u rusku teritoriju.

Rute je to rekao u utorak na konferenciji za novinare nakon ceremonije obeležavanja prenosa vlasti sa njegovog prethodnika Jensa Stoltenberga. Novi šef NATO-a podržao je ideju da Ukrajina radi šta god smatra prikladnim, tvrdeći da zemlja ima pravo da to učini.

„Mi poznajemo međunarodno pravo, a po međunarodnom pravu ovo pravo ne prestaje na granici. Dakle, to znači da podržavanje prava Ukrajine na samoodbranu znači da je moguće i da udare na legitimne ciljeve na teritoriji agresora“, rekao je Rute.

Novi šef NATO-a je, međutim, prebacio odgovornost sa bloka na njegove pojedinačne članice, rekavši da je na kraju na njima da iznesu pravila angažovanja Kijeva u vezi sa sistemima naoružanja koje isporučuju.

Ruteove primedbe dolaze usred tekuće debate na Zapadu o tome da li Kijevu treba dozvoliti da udari duboko na međunarodno priznatu rusku teritoriju oružjem koje dobija od svojih pristalica. Do sada nije postignut konsenzus o ovom pitanju.

Saopštenje je naišlo na negativnu reakciju Rusije. Šef desničarske nacionalističke Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Leonid Slucki rekao je da ove izjave jasno signaliziraju da promena u rukovodstvu NATO-a neće dovesti do promena u njegovom agresivnom stavu.

„Novi generalni sekretar je opisan kao pragmatičar, sposoban za kompromis. Ali malo zavisi od njegovih ličnih kvaliteta. I prve izjave ne ostavljaju sumnju da će se kurs ka opštoj eskalaciji i potvrđivanju dominacije zemalja „zlatne milijarde“ nastaviti“, napisao je Slucki u Telegramu.

Moskva je trenutno u procesu izmena svoje nuklearne doktrine, sa promenama koje treba da se pozabave izazovima sa kojima se zemlja nedavno suočila. Prema predloženim pravilima nuklearnog angažovanja, Rusiji bi bilo dozvoljeno da primeni svoje sredstvo odvraćanja u slučaju konvencionalnog napada velikih razmera od strane nenuklearne sile koju podržavaju nuklearne sile.