Milanović odbio da šalje hrvatske vojnike u misiju podrške Ukrajini

Milanović odbio da šalje hrvatske vojnike u misiju podrške Ukrajini

Hrvatski predsednik Zoran Milanović saopštio je danas da se protivi učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji podrške Ukrajini i da za to na predlog Vlade nije dao prethodnu saglasnost, a ako Vlada bude insistirala o tome će odlučivati parlament dvotrećinskom većinom.

U video obraćanju Milanović je rekao Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno da utiče, niti ga može zaustaviti, ali napominje da promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može sprečiti širenje rata prema hrvatskim granicama i obezbediti mir i bezbednost svim hrvatskim građanima.

“Zato sam odbio dati prethodnu saglasnost na odluku o učešću Hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini. Dok sam ja predsednik neću dopustiti učešće vojnika u takvim aktivnostima jer to nije nacionalni interes Hrvatske i potencijalno ugrožava sve njene ljude”, rekao je Milanović.

U saopštenju iz Kabineta hrvatskog predsednika navodi se da je Vlada, putem potpredsednika Vlade i ministra odbrane, zatražila od predsednika Republike Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga  prethodnu saglasnost na predloge odluka o učešću pripadnika OSRH u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Pozivajući se na hrvatski Ustav, navodi se da sve predložene odluke donosi Hrvatski sabor i to većinom glasova svih zastupnika ako predsednik Republike za odluke da prethodnu saglasnost.

„Ako predsednik Republike uskrati saglasnost, Hrvatski sabor može takve odluke doneti samo dvotrećinskom većinom svih poslanika“, navodi se u saopštenju i ukazuje da je Milanović prethodnu saglasnost da za 12 od ukupno 13 odluka.

Jedina odluka na koju Milanovcih nije dao saglasnost jeste o učešću pripadnika OSRH u NATO aktivnosti za sigurnosnom i obučnom podrškom Ukrajini (NSATU).

„Vlada želi da pošalje pripadnike OSRH u misiju podrške Ukrajini, ali sprovođenje takve odluke u nadležnosti je predsednika Republike kao Vrhovnog komandanta OSRH i on je u okviru svoje ustavne nadležnosti odlučio da neće dati prethodnu saglasnost na odluku o učešću pripadnika OSRH u takvoj misiji koja može potencijalno štetno delovati na nacionalne interese Republike Hrvatske“, navodi se u saopštenju.

Vladin predlog odluke o učešću pripadnika OSRH u misiji NSATU temelji se na odluci NATO-a koja je doneta na samitu na vrhu Alijanse, održanom 10. i 11. jula u Vašingtonu, na kojem je učestvovao i Milanović.

Podseća se da se Milanović nije protivio donošenju takve odluke na nivou NATO-a budući da, nakon donošenja odluke, države članice same odlučuju hoće li i na koji način u toj aktivnosti učestvovati.

„Važno je znati da predsednik Republike ni na koji način nije bio konsultovan oko stavova koje je Republika Hrvatska zastupala u pripremi navedene odluke. Kršeći, opet, svoju ustavnu obvezu – koja Vladi nalaže saradnju s predsednikom Republike na području spoljne politike i odbrane – Vlada je ne samo preuzela obvezu u ime Republike Hrvatske već je i pripremila navedenu odluku o slanju pripadnika Oružanih snaga bez konsultacija s predsednikom Republike. Predsednik Republike vrlo je jasno komunicirao svoj stav kako se protivi učešću pripadnika OSRH u takvim misijama“, navodi se u saopštenju iz Kabineta hrvatskog predsednika.

 Napominje se da je ruska agresija na Ukrajinu nedopustiva i predstavlja kršenje međunarodnog prava koje svi moramo osuditi.

„Predsednik Republike je u više navrata ponovio i stoji kod stava da je Ukrajina žrtva agresije te da joj i Hrvatska treba pružiti svu moguću humanitarnu pomoć. Na žalost, uprkos ogromnoj vojnoj pomoći koju prima Ukrajina, kraj rata se ne nazire već preti opasnost da se rat proširi i izvan granica Ukrajine“, poručuje Milanović uz poruku da je zadatak predsednika Republike – a po njegovom mišljenju i zadatak svih hrvatskih državnih institucija – da zaštiti Hrvatsku od rata i poduzme sve mere kako bi Hrvatska ostala izvan ratnih sukoba.

 „Upravo zbog toga predsednik Republike nije dao prethodnu saglasnost na odluku o učešću pripadnika OSRH u misiji sigurnosne i obučne podrške Ukrajini, vodeći se pre svega hrvatskim interesima i štiteći Hrvatsku od mogućeg uvlačenja u ratni sukob“,navodi se u saopštenju.

Navodi se, između ostalog, da Hrvatska kao punopravna članica ima obvezu i dužnost prema svojim saveznicima u NATO-u i da Milanović ni na koji način ne dovodi to u pitanje o čemu govori i činjenica da je prethodnu saglasnost dao za 12 od ukupno 13 vladinih odluka.

 „Rat u Ukrajini koji je posledica ruske agresije, međutim, ne predstavlja napad na neku od članica NATO-a, te stoga ni ne može biti aktiviran član 5. Severnoatlantskog ugovora pa ne postoji ni međunarodno-pravna obveza učešća  Hrvatske u aktivnostima koje bi je povezale s tim ratom“, poručili su iz Kabineta hrvatskog predsednika.