Ćelijsko napajanje: Matične ćelije pružaju T ćelijama spas kao šampioni raka

Ćelijsko napajanje: Matične ćelije pružaju T ćelijama spas kao šampioni raka

U pionirskoj studiji koja premošćuje jaz između naučne fantastike i stvarnosti, istraživači su otkrili inovativnu metodu za poboljšanje T i CAR-T ćelija – prirodnih i projektovanih zaštitnika našeg tela od raka – obezbeđujući im mitohondrijalni supercharge.

CAR-T ćelije su konstruisane imune ćelije koje su modifikovane da eksprimiraju receptore koji specifično ciljaju i napadaju ćelije raka. Ova terapija uključuje ekstrakciju pacijentovih T ćelija, njihovo poboljšanje i ponovno uvođenje kako bi se poboljšale sposobnosti borbe protiv raka.

Tim koji predvodi dr Maroun Khouri iz Centra izvrsnosti IMPACT sa Univerziteta Los Andes, u Santijagu, Čile, otkrio je da prenos mitohondrija – organela ćelije koje proizvode energiju – iz mezenhimalnih matičnih ćelija u T ćelije može značajno povećati njihov stope preživljavanja i sposobnosti u borbi protiv raka.

Ovaj rad je obavljen u saradnji sa timom dr Martina Bonmina iz Nacionalnog instituta za rak (INCA), Rio de Žaneiro, Brazil.

„To je kao da transformišete standardnu limuzinu u trkački automobil“, kaže dr Kuri. „Ove ‘Mito-CAR-T’ ćelije ne samo da dobijaju poboljšano preživljavanje; one su opremljene za vrhunske performanse, omogućavajući im da izvrše efikasniji napad na ćelije raka.“

Objavljena u Journal of Translational Medicine, studija naglašava kako ova inovativna tehnika prenosa mitohondrija može poboljšati i prirodne i konstruisane CAR-T ćelije, utirući put napretku u imunoterapiji raka.

„Mi u suštini učimo stare ćelije novim trikovima“, objašnjavaju autori. „Pojačavajući njihovu proizvodnju energije, ovim T ćelijama dajemo bolju šansu da prežive i nadmaše svoje protivnike protiv raka.

Ovaj proboj se bavi velikim ograničenjem CAR-T terapije — kratkim životnim vekom modifikovanih T ćelija kod pacijenata. Manipulacija tokom proizvodnje može izazvati iscrpljivanje ćelija, smanjujući njihovu efikasnost. Međutim, sa poboljšanim stopama preživljavanja zbog poboljšanja mitohondrija, ove modifikovane imune ćelije mogu dovesti do dugotrajnijih i efikasnijih tretmana raka.

Potencijalne primene ovog istraživanja šire se izvan onkologije. Dr Khouri napominje: „Ova tehnika takođe može biti transformativna za druga stanja gde je jačanje funkcije imunoloških ćelija vitalno, potencijalno otvarajući nove puteve lečenja autoimunih bolesti i infekcija.“

Prilično je izuzetna koincidencija da je čileansko-brazilski rad o mitohondrijskom transferu u T ćelijama prihvaćen istog dana, 14. avgusta, kao još jedna značajna studija iz Evrope i SAD.

Ovo istraživanje pod nazivom „Međućelijski mitohondrijalni transfer posredovan sa nanocevčicama poboljšava metaboličku kondiciju T ćelija i antitumornu efikasnost“, objavljeno u Cell , istražuje slične teme, ali nudi sveobuhvatniji pristup.

Autori pokazuju da prenos mitohondrija kroz nanocevi iz stromalnih ćelija koštane srži do T ćelija poboljšava ćelijski metabolizam, omogućavajući projektovanim T ćelijama i limfocitima koji se infiltriraju u tumor da se bore protiv iscrpljenosti i poboljšaju njihovu efikasnost protiv tumora.

Obe studije ističu inovativni potencijal mitohondrijalnog transfera za povećanje performansi T ćelija, naglašavajući rastuće interesovanje za ovu oblast istraživanja.