Manje od 7% pacijenata sa abnormalnim testom proteina podvrgnuto naknadnom testiranju albuminurije

Manje od 7% pacijenata sa abnormalnim testom proteina podvrgnuto naknadnom testiranju albuminurije

Nekoliko pacijenata sa abnormalnim rezultatima merenja proteina ima naknadnu kvantifikaciju albuminurije, prema istraživačkom pismu objavljenom 1. oktobra u Annals of Internal Medicine.

Uz napomenu da smernice preporučuju naknadno testiranje odnosa albumin-kreatinina (ACR) ako je rezultat testa za merenje proteina abnormalan, Iunven Ksu, Ph.D., sa Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Baltimoru, i kolege su pregledale praćenje kvantifikaciju albuminurije nakon početnog abnormalnog rezultata na testu za merenje proteina.

Sve u svemu, 13 procenata od 1.042.740 učesnika koji su testirali urin u 33 zdravstvena sistema u SAD imalo je abnormalne rezultate testa za merenje proteina. Istraživači su otkrili da je kumulativna jednogodišnja incidencija naknadnog testiranja albuminurije bila 6,7 i 4,0 odsto među učesnicima sa abnormalnim rezultatima testa na početnoj liniji i onima sa normalnim rezultatima na početku, respektivno.

Nešto veće stope naknadnog testiranja su primećene sa višim vrednostima početnog abnormalnog testa: 6,3, 7,3 i 8,0 procenata za 1+, 2+ i 3+ ili više proteina, respektivno.

Naknadno testiranje se češće dešavalo kod onih sa dijabetesom u odnosu na one bez dijabetesa (16,6 prema 3,8 procenata). Među 7.967 učesnika sa početnim abnormalnim rezultatima na testu proteina na štapiću sa naknadnim kvantifikacionim testiranjem albuminurije, 43,3 odsto je imalo pozitivan rezultat koji potvrđuje albuminuriju. Došlo je do povećanja ovog procenta sa višim osnovnim nivoima proteina sa 36,3 na 53,0 do 64,9 procenata za proteine 1+, 2+ i 3+ ili više.

„Poboljšana edukacija o neophodnosti naknadne kvantifikacije albuminurije i implementacija ACR testiranja preporučenog u smernicama koristilo bi mnogim pacijentima kroz ranije otkrivanje i lečenje albuminurijske hronične bolesti bubrega“, pišu autori.