Naučnici čine veliki korak u razumevanju kako zaustaviti prenošenje malarije

Naučnici čine veliki korak u razumevanju kako zaustaviti prenošenje malarije

Tim naučnika na Univerzitetu u Notingemu otkrio je kako parazit koji izaziva malariju orkestrira njihovu ćelijsku podelu – što je ključno u omogućavanju parazita da prenese ovu smrtonosnu bolest.

U novom radu, objavljenom u PLOS Biologi, tim naučnika sa univerziteta, zajedno sa saradnicima širom sveta, pokazuju kako su otkrili ključne regulatore kako paraziti malarije upravljaju svojom ćelijskom deobom.

Malarija je glavni problem javnog zdravlja u mnogim delovima sveta u razvoju. Prenose ga ženke komaraca koje gutaju parazite kada ih ugrizu. Malarija je bila odgovorna za približno 608.000 smrtnih slučajeva u 2022. (SZO) i uzrokovana je jednoćelijskim parazitom nazvanim plazmodijum, koji napada jetru i crvena krvna zrnca.

Ovo novo istraživanje vode profesorka Rita Tevari sa Škole prirodnih nauka na univerzitetu i profesor Matje Broše sa Univerziteta u Ženevi. Cilj mu je da otkrije atipični način razmnožavanja parazita malarije sa posebnim fokusom na razvojne faze parazita unutar komaraca u nadi da će se pronaći novi terapeutski ciljevi.

Profesor Tevari je rekao: „Pogledajući COVID-19, jasno je da je kontrola prenosa parazita podjednako ključna pored kontrole bolesti. Dakle, imati fundamentalno znanje o tome kako parazit uspeva da se podeli unutar komarca i šta se menja koristi će pomoći u dizajniranju ciljeva intervencije.

„Jedna od neobičnih podela ćelija se vidi u formiranju muških polnih ćelija. Nedavno se tim istraživača profesora Tevari fokusirao na neke proteine zvane kinaze. Kinaze su porodica proteina koji doprinose kontroli skoro svih ćelijskih procesa i već su postali glavne mete lekova u borbi protiv raka i drugih bolesti, međutim, studije o ovim kinazama i o tome kako su one uključene u ćelijsku deobu u vrstama plazmodijuma su retke.

Grupa je nedavno okarakterisala dve kinaze: ARK2 i NEK1, za koje su objavili detalje o tome kako doprinose razmnožavanju parazita, posebno tokom faza prenosa kod komaraca.

Profesor Tevari dodaje: „Kinaze su najbolje mete za lekove i važno je otkriti njihovu ulogu u prenošenju parazita. Dve studije su korak u tom pravcu.“

Prethodna studija sa detaljima o ovom otkriću može se naći u Nature Communications.

Naučnici uključeni u trenutnu studiju PLOS Biologi bili su Mohammad Zeeshan i Sarah Pashlei iz laboratorije profesora Tevari u Notingemu. Zeeshan, prvi autor u radu je rekao: „NEK1 je funkcionalni protein koji igra ključnu ulogu u različitim fazama razvoja plazmodijuma. Naša studija otkriva da iscrpljivanje NEK1 proteina iz plazmodijuma zaustavlja njegovu ćelijsku podelu i seksualni razvoj. Ovo ukazuje da NEK1 bi mogao biti potencijalna meta leka, ne samo da zaustavi bolest malarije, već i njen prenos.“