MRI obezbeđuje sistem ranog upozorenja za rast glioblastoma

MRI obezbeđuje sistem ranog upozorenja za rast glioblastoma

Nova istraživanja u oblasti lečenja glioblastoma donose značajne pomake u praksi medicinske terapije. Studija sprovedena od strane istraživača iz Silvester Comprehensive Cancer Centra, deo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Majamiju, ističe potencijalnu korist upotrebe svakodnevnog snimanja uz terapiju zračenjem u realnom vremenu. Ova inovativna metoda, poznata kao MRI-linearni akcelerator ili MRI-linac, omogućava praćenje promena u tumorima pacijenata sa glioblastomom tokom terapije zračenjem.

Studija je vođena pod nadzorom dr. Eric A. Mellona, radijacionog onkologa i ko-vođe Silvesterove grupe za neurološke bolesti mesta raka. Praćeno je 36 pacijenata tokom šest nedelja dnevnog zračenja i MRI skeniranja pomoću MRI-linaca. Rezultati istraživanja ukazuju na mogućnost korišćenja svakodnevnog snimanja kao alata za rano prepoznavanje rasta tumora i prilagođavanje terapije tokom lečenja zračenjem.

Važno je istaći da je MRI-linac omogućio detaljnije praćenje promena u tumorima u poređenju sa standardnim metodama snimanja kao što su rendgensko ili CT skeniranje. Ova tehnologija pruža uvid u dešavanja u mozgu pacijenata sa glioblastomom, što je ključno za donošenje pravovremenih odluka u terapiji.

Učesnici studije su pokazali visok stepen usaglašenosti između rezultata dnevnog snimanja MRI-lincem i standardnih kontrastnih magnetnih rezonanci koje su vršene pre i posle terapije zračenjem. Ovo ukazuje na potencijalnu korisnost dnevnog snimanja u signaliziranju mogućih promena u tumorima, što može biti od ključnog značaja za prilagođavanje terapije i postizanje boljih ishoda.

Istraživači se nadaju da će dalja istraživanja potvrditi efikasnost MRI-linaca u vođenju terapije pacijenata sa glioblastomom, kao i proširiti primenu ove tehnologije na druge vrste raka mozga. Ovi napori usmereni su ka unapređenju lečenja ove ozbiljne bolesti i poboljšanju prognoze za pacijente sa glioblastomom.