Organoidi kičmene moždine mogu otključati sigurniji tretman za trudnice sa epilepsijom

Organoidi kičmene moždine mogu otključati sigurniji tretman za trudnice sa epilepsijom

Istraživači Univerziteta u Kvinslendu napravili su značajan korak ka omogućavanju ženama sa epilepsijom sigurniji pristup uobičajenom i veoma efikasnom leku protiv napadaja.

Natrijum valproat ili valproična kiselina se široko propisuje za epilepsiju i određena mentalna stanja, ali se smatra štetnim za upotrebu tokom trudnoće zbog veza sa defektima kičmene moždine i drugim komplikacijama kod novorođenčadi.

Dr Đovani Pjetrogrande i profesor Ernst Volvetang sa UK-ovog australijskog instituta za bioinženjering i nanotehnologiju (AIBN) predvodili su tim stručnjaka za organoide koji su identifikovali lek koji bi mogao da poništi opasne neželjene efekte. Istraživanje je objavljeno u časopisu Molekularna psihijatrija.

„Prvo smo krenuli da razumemo zašto valproat izaziva malformacije kičmene moždine kod fetusa“, ​​rekao je dr Pietrogrande. „Da bismo to uradili, napravili smo organoide — ljudske mini-kičmene moždine u posudi — koji blisko oponašaju kičmenu moždinu fetusa u ranim nedeljama gestacije. Kada su ove mini-kičmene moždine bile izložene valproatu, tim je otkrio da lek menja ćelije koje normalno formiraju kičmenu moždinu, što dovodi do malformacija.“

Profesor Volvetang je rekao da je AIBN tim zatim tretirao organoide klinički odobrenim lekom rapamicinom i otkrio da je sprečio negativne efekte valproične kiseline.

„Stoga, zajednički tretman sa rapamicinom može biti ono što otvara siguran pristup izuzetno efikasnom tretmanu za žene sa epilepsijom“, rekao je profesor Volvetang.

Koautor studije, profesor Terence O’Brien, šef Škole za translacionu medicinu na Univerzitetu Monash i direktor programa i zamenik direktora istraživanja u Alfred Brain, rekao je da bi rezultati mogli pomoći zdravstvenim radnicima i pacijentima da se snađu u složenim izazovima oko lečenja epilepsija.

„To takođe može da obezbedi put koji će ženama omogućiti da nastave da uzimaju ovaj lek za spasavanje života dok imaju zdravu decu“, rekao je profesor O’Brajen.

Profesor Volvetang je rekao da istraživanje naglašava potencijal novih tehnologija kao što su organoidi dobijeni iz ljudskih matičnih ćelija da istraže molekularne i ćelijske uticaje lekova.

„Organoidi su alat koji nam omogućava da razvijemo nove tretmane, kao i da otkrijemo nove načine za poboljšanje bezbednosti i efikasnosti postojećih“, rekao je on. „Nadamo se da je ovo istraživanje još jedan korak ka podsticanju regulatorne promene u Upravi za terapeutsku robu (TGA) kako bi se uspostavili organoidi kao moćno sredstvo za skrining i otkrivanje lekova.“