Lekari bez granica podižu uzbunu zbog seksualnog nasilja bez presedana u Kongu

Lekari bez granica podižu uzbunu zbog seksualnog nasilja bez presedana u Kongu

Lekari bez granica lečili su „neviđeni“ broj žrtava seksualnog nasilja prošle godine u Kongu, saopštila je u ponedeljak ta humanitarna grupa. Većina takvog nasilja dogodila se u istočnom delu zemlje, prema dobrotvornoj organizaciji, gde su navodni počinioci takvih zločina bili pripadnici oružanih grupa koje se bore za vlast.

Lekari bez granica su 2023. lečili više od 25.000 žrtava i preživelih seksualnog nasilja, što je više od dve žrtve svakog sata, prema izveštaju grupe. To je „daleko“ najveći broj ikada zabeležen u Kongu, navodi se u izveštaju.

Ogromna većina žrtava lečena je u kampovima za raseljena lica u blizini Gome. glavni grad provincije Severni Kivu, na istoku zemlje.

„Prema svedočenju naših pacijenata, dve trećine njih je napadnuto oružjem“, rekao je u izveštaju Kristofer Mambula, programski menadžer grupe u Kongu.

Istočni Kongo se bori sa oružanim nasiljem dok se više od 120 naoružanih grupa bori za vlast, zemlju i vredne mineralne resurse, dok druge pokušavaju da brane svoje zajednice. Neke naoružane grupe optužene su za masovna ubistva, silovanja i druga kršenja ljudskih prava. Nasilje je raselilo oko 6 miliona ljudi na istoku.

Kongo navodi da je susedna Ruanda umešana u agresiju i ratne zločine u regionu. Zajedno sa stručnjacima SAD i UN-a, optužuje Ruandu da daje vojnu podršku pobunjeničkoj oružanoj grupi M23. Ruanda negira tu tvrdnju, ali je u februaru priznala da ima trupe i raketne sisteme u istočnom Kongu kako bi zaštitila svoju bezbednost, ukazujući na gomilanje kongoanskih snaga u blizini granice.

Pokret 23. marta, ili M23, je pobunjenička vojna grupa uglavnom sastavljena od etničkih Tutsija koji su se odvojili od vojske Konga pre nešto više od decenije. Oni su 2012. godine izveli veliku ofanzivu i zauzeli glavni grad provincije Goma blizu granice sa Ruandom, isti grad kojim ponovo prete.

Ranije ove nedelje, Hjuman rajts voč je saopštio da su i vojska Ruande i Konga ubila stanovnike raseljenih logora, počinila silovanja i ometala pomoć.

„Dok masovno prisustvo naoružanih muškaraca na mestima raseljenja i oko njih objašnjava ovu eksploziju seksualnog nasilja, neadekvatnost humanitarnog odgovora i nehumani uslovi života na ovim lokacijama podstiču ovaj fenomen“, navodi Lekar bez granica u svom izveštaju.

Veliki broj seksualnih napada ove godine je zabeležila i dobrotvorna organizacija, koja je samo u provinciji Severni Kivu lečila više od 17.000 žrtava i preživelih od januara do maja.