Proizvodnja vodonika na priobalnim ostrvima mogla bi Nemačkoj da uštedi više od 4 milijarde evra godišnje

Proizvodnja vodonika na priobalnim ostrvima mogla bi Nemačkoj da uštedi više od 4 milijarde evra godišnje

Nova studija Fraunhofer instituta za energetsku ekonomiju i tehnologiju energetskih sistema IEE analizirala je ekonomske efekte na evropski energetski sistem uvođenja proizvodnje vodonika na moru.

Studija razmatra proširenje nemačkog cilja izgradnje vetra na moru od 70 GV i ispituje ekonomske efekte omogućavanjem proizvodnje vodonika na moru na dva energetska ostrva povezana sa po 10 GV morskog vetra, u poređenju sa scenarijem gde se sva električna energija iz offshore vetroelektrana transportuje do obale i može se koristiti na nemačkom energetskom tržištu bez daljih ograničenja.

Studija zaključuje da Nemačka može postići godišnju uštedu do 4,3 milijarde evra uspostavljanjem proizvodnje vodonika na moru na dva energetska ostrva. Dva energetska ostrva imaju ograničenu vezu sa električnom mrežom i nalaze se oko +150 kilometara od obale u nemačkoj ekonomskoj zoni Severnog mora.

Uštede su prvenstveno uzrokovane smanjenim troškovima izgradnje mreže, posebno kablovima od obale do centra Nemačke, kao i većim korišćenjem HVDC kablova.

Nadalje, studija zaključuje da je proizvodnja vodonika na moru efikasnija od proizvodnje vodonika na kopnu. Razlog je što proizvodnja vodonika u neposrednoj blizini obnovljivog izvora energije smanjuje gubitak energije i ulaganja u duge transportne rute električne energije.

Studija koju je naručio Copenhagen Energi Islands ApS ispitala je dva scenarija u odnosu na izgradnju vetra na moru od 70 GV.

Prvi scenario uključuje samo vezu vodonika sa ostrvima bez mreže. To znači da će se celokupna energija proizvedena iz 10 GV morskog vetra koji je povezan sa svakim energetskim ostrvom koristiti za proizvodnju vodonika koji se transportuje na kopno preko cevovodne veze.

Drugi scenario uključuje ograničenu mrežnu vezu sa energetskim ostrvima pored priključka na cevovod vodonika. Ograničena mrežna veza je AC veza između energetskih ostrva i morskih konvertorskih platformi drugih vetroelektrana, omogućavajući izvoz električne energije sa energetskih ostrva u mrežu, kada postoji slobodan kapacitet u mreži, ili uvoz električne energije u energiju. ostrva.

Postoje značajni pozitivni efekti povezivanja proizvodnje vodonika na moru na mrežu putem ograničene mreže. Rešenje omogućava fleksibilno korišćenje energije koju generišu vetroelektrane, bilo da se koristi za proizvodnju zelenog vodonika na moru ili da se transportuje na kopno preko HVDC kablova. Ovo stvara značajne dobitke u efikasnosti za energetski sistem.

U vremenima niskih cena i visokog snabdevanja obnovljivom električnom energijom, električna energija iz vetra na moru će se napajati u proizvodnju vodonika, dok u vremenima kada je snabdevanje obnovljivom energijom nisko i cene imaju tendenciju da budu veće, električna energija na moru se koristi za snabdevanje potražnje za električnom energijom i dakle direktno napajana u nemačku električnu mrežu. Ovo povećava fleksibilnost ukupnog energetskog sistema, stvarajući pozitivne sistemske efekte.