Terapija zračenjem nakon mastektomije može se skratiti za skoro polovinu za pacijente koji planiraju rekonstrukciju dojke

Terapija zračenjem nakon mastektomije može se skratiti za skoro polovinu za pacijente koji planiraju rekonstrukciju dojke

Nova istraživanja su pokazala da ubrzani tok terapije zračenjem ne dovodi do povećanja komplikacija kod pacijenata koji su prošli kroz rekonstrukciju dojke nakon mastektomije. Ovi rezultati, predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za radijacionu onkologiju (ASTRO), proizilaze iz velikog ispitivanja faze III RT CHARM (Alliance A221505).

Istraživanje je istaklo da je terapija zračenjem nakon mastektomije važna za poboljšanje stope preživljavanja kod određenih pacijenata koji su pod većim rizikom od recidiva raka dojke. Pored toga, ovo je prva međunarodna studija koja je pokazala da je skraćeni tok zračenja nakon mastektomije, u kombinaciji sa rekonstrukcijom dojke, siguran i efikasan pristup lečenju.

Smanjenje vremena lečenja sa 25 na 16 tretmana moglo bi učiniti terapiju zračenjem nakon mastektomije pristupačnijom opcijom za pacijente. Dr. Metju M. Pope, glavni istraživač studije, istakao je da su rezultati ovog istraživanja pokazali da je moguće bezbedno skratiti vreme lečenja za pacijente koji planiraju rekonstrukciju dojke, bez ugrožavanja kvaliteta njihovog tretmana.

Rak dojke je drugi najčešće dijagnostikovani rak kod žena u SAD. Većina pacijenata koji imaju mastektomiju takođe se podvrgava rekonstruktivnoj operaciji dojke. Za mnoge od njih, terapija zračenjem zida grudnog koša i limfnih čvorova je neophodna kako bi se sprečio povratak raka. Tradicionalno, terapija zračenjem za rak dojke traje pet do šest nedelja, ali nova istraživanja su pokazala da je kraći tok lečenja podjednako efikasan u sprečavanju recidiva raka.

Studija RT CHARM, koja je obuhvatila 898 pacijenata sa jednostranim invazivnim rakom dojke, pratila je efekte skraćenog i standardnog tretmana zračenjem nakon mastektomije. Rezultati su pokazali da pacijenti koji su imali kraći tok zračenja nisu imali značajno veći broj komplikacija u poređenju sa onima koji su primili standardni tretman. Ova saznanja su od velikog značaja za pružanje efikasnijeg i pristupačnijeg lečenja pacijentima sa rakom dojke.