Imunoterapija i radijacija: Ključni nalazi za lečenje raka pluća

Imunoterapija i radijacija: Ključni nalazi za lečenje raka pluća

Novo istraživanje ukazuje na to da ljudi sa malim stadijumom raka pluća u ograničenom stadijumu mogu imati koristi od imunoterapije, ali ne kada se ona primenjuje istovremeno sa hemoradijacijom. Istraživanje je otkrilo da vreme davanja imunoterapije igra ključnu ulogu u njenoj sposobnosti da produži preživljavanje pacijenata.

Na godišnjem sastanku Američkog društva za radijacionu onkologiju (ASTRO) predstavljeni su rezultati multiinstitucionalnog ispitivanja faze III, koje je pokazalo da zračenje koje se daje dva puta dnevno nudi značajnije koristi za preživljavanje u poređenju sa jednim dnevnim tretmanom.

Dr Kristin Higins, glavni istraživač studije i radijacioni onkolog iz Centra za rak Citi of Hope, objasnila je da, iako je imunoterapija označila značajan napredak u lečenju raka pluća, njena primena istovremeno sa hemoradijacijom nije rezultirala istom korist za preživljavanje kao kada se imunoterapija daje nakon završetka standardne terapije.

U istraživanju, poznatom kao NRG Oncologi/Alliance LU005, uključeno je 544 pacijenata iz SAD-a i Japana, koji su primili standardnu hemoradijaciju sa ili bez imunoterapije atezolizumabom. Svi su pacijenti dobijali zračenje ili dva puta dnevno do ukupne doze od 45 Gy ili jednom dnevno do doze od 66 Gy, uz četiri ciklusa hemoterapije.

Istraživači su otkrili da istovremena primena atezolizumaba nije poboljšala stopu preživljavanja. Nakon godinu dana, ukupno preživljavanje pacijenata koji su primali samo hemoradijaciju iznosilo je 82,6%, u poređenju sa 80,2% kod onih koji su takođe primali imunoterapiju. Dve godine kasnije, stope preživljavanja su bile 62,9% i 58,6%, a tri godine 50,3% i 44,7%.

„Nedostatak koristi kada se imunoterapija daje istovremeno sa hemoradijacijom ukazuje na to da zračenje može potisnuti imuni sistem, što umanjuje efikasnost imunoterapije“, objašnjava dr Higins.

Istraživanje je takođe pokazalo prednost primene zračenja dva puta dnevno, što je rezultiralo dužim preživaljavanjem pacijenata — medijan ukupnog preživljavanja za one koji su lečeni dva puta dnevno bio je 35,4 meseca, u poređenju sa 28,3 meseca za one koji su lečeni jednom dnevno.

Ovi podaci sugeriraju da bi se trenutni obrasci prakse mogli preispitati, jer bi dva puta dnevno davanje zračenja moglo poboljšati ishode preživljavanja za pacijente sa karcinomom pluća malih ćelija.