Sportske povrede: kako se leče i koliko brzo se možete bezbedno vratiti igri

Sportske povrede: kako se leče i koliko brzo se možete bezbedno vratiti igri

U svetu sporta, povrede su neizbežne, a i najmanji trenuci opuštanja mogu dovesti do ozbiljnih povreda. Četiri stručnjaka za sportske povrede iz Penn State Health-a dele ključne savete o oporavku i povratku na teren nakon raznih povreda, od uganuća do potresa mozga.

Povrede akromioklavikularnog (AC) zgloba obično se javljaju nakon pada na rame, što može uzrokovati bol u prednjem delu i gornjem delu ramena. Doktorka Kejtlin Hejns objašnjava da lečenje zavisi od stepena povrede i može se kretati od odmora i antiinflamatornih lekova do operacije za ozbiljnije slučajeve. Vreme oporavka može varirati od jedne do šest nedelja.

Za uganuće skočnog zgloba, dr. Daglas Leder naglašava važnost kondicioniranja i odgovarajuće obuće kako bi se smanjile šanse za povredu. Nakon uganuća, ključno je odmarati zglob, koristiti led i konsultovati se s lekarom radi daljih pregleda.

Potresi mozga su još jedna česta povreda, a dr. Stephanie Keri savetuje izbegavanje mentalnog opterećenja i aktivnosti koje pojačavaju simptome tokom oporavka. Takođe, važno je postupno se vraćati fizičkoj aktivnostima uz vođenje trenera.

Kada su u pitanju kontuzije, atletska trenerica Kourtnie Vajt naglašava potrebu za pravilnim pregledom povrede kako bi se isključile ozbiljnije povrede.

Stručnjaci ističu da je ključni deo oporavka pravilna priprema, praćenje povreda i mentalno zdravlje sportista. „Upravljanje sportistom sa poremećajem mentalnog zdravlja zahteva multidisciplinarni pristup“, zaključila je dr. Hejns.

Kako bi se sportisti brzo vratili u igru, važno je slušati savete stručnjaka i pridržavati se planova oporavka.