Revolucija u tehnologiji sportske obuće

Revolucija u tehnologiji sportske obuće

U trci u naoružanju oko tehnologije sportske odeće, napredni oblik obuće poznat kao „super šiljci“ izaziva značajne promene u trkačkoj sceni. Ovi inovativni modeli obuće ne samo da pružaju prednost trkačima na kratkim i dugim stazama, već, kako novo istraživanje pokazuje, mogu povećati brzinu trčanja na srednjim stazama za čak 3,1%.

Super šiljci se odlikuju debljim, ali lakšim i otpornijim međuđonom, koji je često opremljen pločom od krutih karbonskih vlakana. Ova kombinacija omogućava bolju energetsku efikasnost i stabilnost tokom trčanja. Istraživači su želeli da analiziraju uticaj ovih inovacija, posebno s obzirom na to da su postali uobičajeni na elitnom nivou trčanja.

U istraživanju koje su sproveli međunarodni tim naučnika, super šiljci su upoređeni sa standardnim cipelama sa šiljcima kroz četiri različita eksperimenta, svaki sa po 12 učesnika. Trkači su se takmičili na udaljenostima od 200 metara, 800 metara i 1.500 metara, pridržavajući se svog „ritma trke“ kako bi se izolovali efekti obuće.

Podaci su pokazali da su super šiljci omogućili prosečno povećanje performansi od oko 2%, s varijacijama od 1,8% do 3,1%, što je rezultiralo smanjenjem vremena trke za čak 5 sekundi na 1.500 metara. Ključni faktor ovih poboljšanja bila je dužina koraka, a ne broj koraka, što je značajno kada se razmatra kako obuća može uticati na trkače.

„Istorijski, razlike u trkačkom vremenu koje su određivale pobednike na Olimpijadi bile su manje od 0,5%. Naši nalazi sugeriraju da poboljšanja od 2% mogu biti rezultat napredne obuće,“ kaže Itan Vilki, sportski biomehaničar.

Druge studije ukazuju na to da super šiljci mogu biti korisniji za žene nego za muškarce i da više utiču na dužim udaljenostima. Tehnologija super šiljaka je samo deo šire priče o poboljšanju trkačkih performansi; brzina, veličina i izbor obuće takođe igraju ključnu ulogu.

Tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine zabeleženo je čak 32 svetska rekorda, što ukazuje na to da konkurencija nikada nije bila jača. Kako se tehnologija obuće nastavlja razvijati, sportisti će i dalje tražiti nove načine da unaprede svoje performanse.

„Cipele postaju sve bolje, a mi imamo dokaze za to,“ dodaje Vouter Hoogkamer, kineziolog sa Univerziteta u Masačusetsu.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Sport and Health Science, a rezultati dodatno naglašavaju značaj tehnologije u sportu i njen uticaj na postizanje vrhunskih performansi. Super šiljci su više od samo trenda — oni predstavljaju ključnu inovaciju koja može promeniti pravila igre u atletici.