Smrt Nasralaha i ključnih vođa Hezbolaha dovodi do eskalacije sukoba između Izraela i Libana

Smrt Nasralaha i ključnih vođa Hezbolaha dovodi do eskalacije sukoba između Izraela i Libana

U proteklih deset dana, intenzivni izraelski napadi u Libanu doveli su do smrti sedam visokih komandanata i zvaničnika moćne militantne grupe Hezbolah, uključujući vođu grupe Hasana Nasralaha. Ova serija udara šokirala je Liban i širi Bliski istok, dok su izraelski zvaničnici isticali značajne vojne i obaveštajne uspehe.

Hezbolah je pružio podršku savezniku Hamasu u Pojasu Gaze odmah nakon što je ova palestinska grupa iznenadila južni Izrael napadom. Nedavni događaji u Libanu, uključujući ubistvo Nasralaha, predstavljaju značajan korak ka eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, ovog puta između Izraela i Hezbolaha.

Najmoćnija vojna i politička sila u Libanu sada se bori da se oporavi od gubitaka, jer je izgubila ključne članove koji su bili deo Hezbolaha od njegovih početaka u ranim 1980-ima. Pored Nasralaha, koji je bio centralna figura, u napadima su stradali i drugi važni članovi, iako manje poznati široj javnosti, ali ključni za funkcionisanje Hezbolahovih operacija.

Nasralah je decenijama predvodio grupu kroz sukobe sa Izraelom, transformišući je u moćnog aktera u Libanu. Učestvovao je i u regionalnim sukobima, istovremeno održavajući sirijskog predsednika Bašara Asada na vlasti tokom građanskog rata u Siriji od 2011. godine. Hezbolah je pod Nasralahom pružao podršku i razvijao sposobnosti drugih oružanih grupa koje podržava Iran u Iraku i Jemenu.

Nasralah je kontroverzna figura u Libanu, sa pristalicama koje ga hvale zbog okončanja izraelske okupacije južnog Libana 2000. godine, dok ga protivnici kritikuju zbog veza sa Iranom i jednostranih odluka koje, kako tvrde, služe interesima Teherana i njegovih saveznika.

Ubijeni Kaouk bio je zamenik šefa Centralnog saveta Hezbolaha, služeći grupi od ranih 1980-ih. Bio je vojni komandant Hezbolaha u južnom Libanu više od decenije i smatran je potencijalnim naslednikom Nasralaha. Akil je bio vođa elitnih Radvan snaga Hezbolaha, koje Izrael pokušava da drži dalje od svojih granica sa Libanom. Bio je na poternici Sjedinjenih Država godinama zbog navodne umešanosti u napade na američke ciljeve u prošlosti.

Vehbe je takođe bio ključni komandant Radvan snaga, igrajući važnu ulogu u razvoju grupe tokom proteklih nekoliko decenija. Poginuo je u vazdušnom napadu zajedno sa Akilom, koji je ciljao južno predgrađe Bejruta. Karaki, koji je predvodio Hezbolahov južni front, takođe je bio važna figura u sukobu pre svoje smrti.

Surur je bio šef Hezbolahove jedinice za dronove, koja je aktivno učestvovala u sukobu sa Izraelom. Pod njegovim vođstvom, Hezbolah je uspešno koristio dronove za napade duboko u Izrael, izbegavajući njihove odbrambene sisteme. Kobeisi je predvodio raketnu jedinicu Hezbolaha, planirajući neke od najznačajnijih napada na izraelske ciljeve u prošlosti.

Čak i pre eskalacije sukoba, izraelska vojska je ciljala visoke komandante Hezbolaha, uključujući Fuada Šukura, kojeg su pogodili u eksploziji u Iranu koja se povezuje sa izraelskim obaveštajnim operacijama. Lideri ključnih jedinica na jugu, Džavad Tavil, Taleb Abdulah i Mohamed Naser, takođe su stradali u napadima.

Naim Kasem, zamenik vođe Hezbolaha, sada je najviši preživeli zvaničnik grupe. Kasem je bio deo Hezbolaha od njegovih početaka i igrao je važnu ulogu u organizaciji. Hašim Safieddin se smatra Nasralahovim naslednikom, dok su Talal Hamieh i Abu Ali Reda preostali visoki komandanti Hezbolaha koji su ostali živi i pod povećanim nadzorom izraelske vojske.