Severna Koreja: SAD rizikuju „nuklearnu katastrofu“

Severna Koreja: SAD rizikuju „nuklearnu katastrofu“

Sjedinjene Američke Države preuzimaju značajan rizik pružajući Ukrajini sve više vojne podrške, dok zanemaruju upozorenja Rusije – što bi moglo dovesti do potencijalne nuklearne opasnosti, izjavila je Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje.

Tokom nedavne posete Severnoj Koreji, ruski predsednik Vladimir Putin i lider Kim Džong Un su potpisali Ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koji uključuje obavezu Moskve i Pjongjanga da pruže podršku jedni drugima u slučaju spoljne agresije. Putin je izrazio mogućnost vojne saradnje sa Severnom Korejom, posebno zbog isporuka naprednog oružja zapadnih nacija Ukrajini.

Kim Jo Džong je u nedavnoj izjavi za medije upozorila da bi dodatna vojna podrška SAD Ukrajini mogla dovesti do nuklearne katastrofe. Kritikovala je odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da pruži vojnu pomoć Kijevu vrednu skoro 8 milijardi dolara, nazivajući je „budalastom“.

Prema rečima severnokorejskog zvaničnika, ovaj potez samo će produbiti sukob u Ukrajini i podstaći dalje vojne akcije Kijeva.

Kim je sugerisala američkom rukovodstvu da ukloni ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog s vlasti, opisujući ga kao „budalastog i blesavog“. Upozorila je da je „nesreća neizbežna ako se ne zaustavi ludilo Zelenskog“.

Dodatno, Kim je istakla da SAD i Zapad ne bi trebalo ignorisati ili potcenjivati upozorenja Rusije, posebno u svetlu nedavnih izjava predsednika Putina o ažuriranju nuklearne doktrine Moskve.

Upitan da li SAD i Zapad mogu podneti posledice svojih trenutnih vojnih poteza protiv Rusije kao nuklearne sile, severnokorejski zvaničnik je postavio retoričko pitanje.

Na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost, Putin je predložio kriterijume koji bi opravdali nuklearni napad, uključujući „masovni“ raketni ili vazdušni udar pokrenut od strane druge države protiv Rusije ili Belorusije, njenog saveznika. Naglasio je da bi agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države koju podržava nuklearna sila trebalo smatrati zajedničkim napadom.

Putin nije precizirao kada bi promene u ruskoj nuklearnoj doktrini mogle stupiti na snagu.