Teška situacija na severu Kosova i Metohije nakon blokade srpskih institucija

Teška situacija na severu Kosova i Metohije nakon blokade srpskih institucija

Pre mesec dana, jake snage specijalnih jedinica takozvane kosovske policije zauzele su objekte srpskih institucija u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Ove institucije, koje zapošljavaju više hiljada Srba i drugih nealbanaca, pružaju usluge za nekoliko desetina hiljada građana.

S obzirom na trenutno stanje, građani severa Kosova i Metohije suočavaju se s ozbiljnim problemima. Mesec dana ne mogu da izvade ili overe dokumente, venčaju se ili dobiju potrebne potvrde. Razlog za to je zauzimanje opštinskih organa od strane kosovske policije.

Jedna od anketiranih građanki je podelila svoju zabrinutost: „Pre mesec i po dana sam se po drugi put porodila. Moje dete nema zdravstvenu knjižicu, roditeljski dodatak ne ostvarujem, zapravo se pitam da li će moje dete moći da primi bilo koju vakcinu.“

Njena sugrađanka dodaje da se stariji ljudi jedva snalaze i da mole nekoga da ih preveze do Raške kako bi izvadili potrebne dokumente. „Ne vidim izlaz iz ove situacije“, naglašava ona.

Situacija je teška i za više od 30.000 zaposlenih u četiri opštine, kao i za zaposlene u Kancelariji za Kosovo i Metohiju i pokrajinskom PIO fondu, koji od početka blokade ne mogu da obavljaju svoje poslove. Saša Petrović, načelnik Opštinske uprave Severna Mitrovica, ukazuje na ozbiljnost situacije: „Sve je to od 30. avgusta onemogućeno građanima sa teritorije opštine Severna Mitrovica. Ako se ovo nastavi, bojim se da će sa aspekta ljudskih prava, socijalnih prava ovo zaista postati katastrofa.“

Beograd je predstavio mere za izlazak iz krize, uključujući predlog za nove izbore na kojima bi učestvovali i Srbi. Međutim, Priština najavljuje ukidanje paralelnih institucija i na jugu Kosova.

Aleksandar Šljuka, saradnik NVO „Nova društvena inicijativa“, ukazuje na institucionalni vakuum nastao ukidanjem srpskih institucija. „Građani jednostavno nemaju alternativu u kosovskom sistemu za dobijanje usluga koje su pružale te institucije“, objašnjava Šljuka.

Pre nego što su ukinute institucije, prethodno je ukinut dinar, platni promet, a pre godinu dana zabranjen je i ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju. Poznavaoci situacije ističu da Aljbin Kurti šalje poruku Beogradu da, prema njegovim rečima, za Srbe nema mesta na Kosovu i Metohiji. Srđan Graovac, saradnik Centra za društvenu stabilnost, naglašava da su ovi potezi usmereni na eliminaciju uticaja Beograda na KiM i da predstavljaju teror nad srpskim stanovništvom.

Sve institucije Srbije, kao i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Centar za socijalni rad i prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Severnoj Mitrovici, čuvaju pripadnici kosovske policije.