Napredak u sporazumu o otvorenom moru, ali promena je još daleko

Napredak u sporazumu o otvorenom moru, ali promena je još daleko

Nakon godinu dana od potpisivanja istorijskog sporazuma o zaštiti otvorenog mora, samo 13 zemalja je ratifikovalo ovaj ključni dokument, što znači da je još uvek daleko od stupanja na snagu. Ovaj sporazum, koji je rezultat 15 godina intenzivnih pregovora, ima za cilj da sačuva vitalne morske ekosisteme koji su ugroženi zagađenjem, ali pre nego što počne da se primenjuje, potrebno je ukupno 60 ratifikacija.

UN-ove članice su finalizirale sporazum u martu 2023. godine, a sada je dobio 70 potpisa prošle godine tokom glavne nedelje UN-a. Međutim, od tada je broj ratifikacija porastao na 104, sa pet novih zemalja koje su se pridružile ovoj inicijativi.

Grupa za kampanje se nada da će sporazum stupiti na snagu do 2025. godine, ali ističu da su ratifikacije trenutno sporije od očekivanog. Aktivisti za zaštitu životne sredine naglašavaju važnost političkog momentuma kako bi se ubrzali procesi ratifikacije.

Otvoreno more, koje pokriva gotovo polovinu površine planete i preko 60% njenih okeana, dugo je zanemareno u ekološkim naporima. Ključno oruđe novog sporazuma je uspostavljanje zaštićenih morskih područja, s obzirom na to da trenutno samo 1% otvorenog mora ima određeni stepen zaštite.

Na Konferenciji strana UN-a o biodiverzitetu u Montrealu u decembru 2022. godine, sve nacije sveta su se obavezale da će zaštititi 30% kopna i okeana planete do 2030. godine. Aktivisti ističu da će novi sporazum biti od ključnog značaja za postizanje ovog cilja, te naglašavaju hitnost brže ratifikacije.