Guverner Kalifornije stavio je veto na zakon koji zahteva upozorenje o prekoračenju brzine u novim automobilima

Guverner Kalifornije stavio je veto na zakon koji zahteva upozorenje o prekoračenju brzine u novim automobilima

Guverner Kalifornije, Gevin Njusom, nedavno je stavio veto na zakon koji je predlagao obavezu ugradnje sistema upozorenja na brzinu u nova vozila kako bi vozači bili upozoreni kada prekorače ograničenje brzine. Ovaj zakon je imao za cilj smanjenje broja saobraćajnih nesreća, ali je Njusom objasnio da federalni propisi već regulišu bezbednosne standarde u vozilima i da dodatni zahtevi specifični za Kaliforniju mogu stvoriti suviše komplikacija.

Predlog je izazvao polemiku između pristalica i protivnika. Automobilske grupe, kao i Državna privredna komora, smatraju da bi o ovakvim propisima trebalo odlučivati na saveznom nivou, dok su republikanski poslanici izrazili zabrinutost da bi ovaj zakon mogao povećati cene vozila i ometati pažnju vozača.

Sama tehnologija upozorenja o brzini koristi GPS za praćenje brzine vozila i emituje vizuelno i zvučno upozorenje kada se prekorači određena brzina. Iako se ova tehnologija već koristi u SAD-u i Evropi, Kalifornija bi bila prva država koja bi je obavezala za sva nova vozila.

Prema Nacionalnoj upravi za bezbednost puteva i saobraćaja, prekoračenje brzine bilo je uzrok 10% svih saobraćajnih nesreća prijavljenih policiji u 2021. godini. U Kaliforniji, 35% saobraćajnih nesreća bilo je povezano sa prekoračenjem brzine, što je drugi najveći procenat u zemlji.

Ovakvi zakoni imaju širu političku i tržišnu dimenziju, jer bi uticali na sve prodaje novih automobila u SAD. Kalifornija često postavlja standarde koji utiču na nacionalnu i međunarodnu politiku, kao što je slučaj sa sopstvenim standardima emisije za vozila koji su kasnije usvojeni u mnogim drugim državama.