Značaj vakcinacije: Južna Afrika se suočava s izazovima u pokrivenosti imunizacijom dece

Značaj vakcinacije: Južna Afrika se suočava s izazovima u pokrivenosti imunizacijom dece

Dve ključne javnozdravstvene intervencije koje su značajno uticale na globalno zdravlje su čista voda i vakcinacija. U nedavnoj studiji profesora Susan Goldstein i Haroona Saloojeea, fokus je na južnoafričkom programu vakcinacije dece, koji ima potencijal da poboljša javno zdravlje u zemlji, ali se suočava sa izazovima.

Prema istraživanju objavljenom u The Lancet, od 1974. godine imunizacija je spasila oko 154 miliona života, većinom dece. Studija iz 2016. godine ističe da je svaki uloženi dolar u vakcinaciju doveo do povraćaja investicija od 44 dolara, uz dodatne društvene i ekonomske koristi.

Vakcine su najučinkovitije kada se primenjuju na decu u pravom uzrastu. Na primer, poliomijelitis se najčešće javlja kod dece mlađe od pet godina, zbog čega je preporučeno pet doza vakcinacije. Morbile, kao izuzetno zarazna bolest, često se koriste kao indikator drugih potencijalnih epidemija u populacijama sa niskom pokrivenošću vakcinacijom.

U 2011/2012. godini, Južna Afrika je potrošila 131 milion američkih dolara na osnovne vakcine, što je manje od 1%–1,5% rashoda za javno zdravlje. U 2023. godini, nove vakcine su uključene u rutinski prošireni program imunizacije, sa budžetom od 194 miliona dolara. Ipak, iako je postignuta pokrivenost od 82,2% dece mlađe od jedne godine u 2022/2023. godini, to ne dostiže cilj od 90% postavljen od strane UN.

Zabrinjavajuće je što postoje velike razlike u pokrivenosti imunizacijom među okruzima. U provinciji Limpopo, na primer, okrug Sekhukhune ima stopu pokrivenosti od samo 53%, što znači da skoro svako drugo dete nije u potpunosti imunizovano. Deset drugih okruga imalo je stopu pokrivenosti ispod 75%.

Istraživanje je pokazalo da su glavni uzroci nepotpune imunizacije povezani sa zdravstvenim sistemom, dok su verski razlozi i odbijanje vakcine od strane roditelja bili ređi (samo 3%).

Kako bi se povećala pokrivenost vakcinacijom, Unicef preporučuje pristup „usredsređen na ljude“, sa posebnim fokusom na okruge sa niskim obuhvatom. To može uključivati otvaranje klinika tokom vikenda ili u večernjim satima, kako bi zaposleni roditelji mogli da dovedu svoju decu na vakcinaciju.

Vakcinacija ostaje najsigurniji način zaštite dece od bolesti opasnih po život. Potrebno je osigurati da svako dete dobije vakcine kako bi se postigla visoka pokrivenost i zaštitilo zdravlje budućih generacija.