Ko je dugogodišnji lider Hezbolaha Hasan Nasralah?

Ko je dugogodišnji lider Hezbolaha Hasan Nasralah?

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah vodio je libansku militantnu grupu u poslednje tri decenije, transformišući je u jednu od najmoćnijih paravojnih grupa na Bliskom istoku. Izraelski vazdušni napadi u petak popodne srušili su šest zgrada u južnom predgrađu Bejruta Haret Hreik, što je najveći napad u glavnom gradu Libana u skoro godinu dana borbi između Izraela i Hezbolaha. Izraelska vojska je saopštila da je napad, u kojem je ubijeno i ranjeno desetine ljudi, pogodio štab Hezbolaha u Bejrutu. Tri glavna izraelska TV kanala objavila su da je Nasralah bio meta napada u južnim predgrađima Bejruta, što Izrael nije zvanično potvrdio. Zvaničnici Hezbolaha nisu komentarisali.

Pod vođstvom 64-godišnjeg Nasralaha, Hezbolah je vodio ratove protiv Izraela i učestvovao u sukobu u susednoj Siriji, pomažući da se odnos snaga preokrene u korist predsednika Bašara Asada. Pronicljivi strateg, Nasralah je preoblikovao Hezbolah u najvećeg neprijatelja Izraela, učvrstivši saveze sa šiitskim verskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim grupama kao što je Hamas. Idolizovan od strane svojih libanskih šiitskih sledbenika i poštovan od miliona drugih širom arapskog i islamskog sveta, Nasralah nosi titulu sejida, počasnu lozu šiitskog sveštenika koja datira još od proroka Muhameda, osnivača islama. Vatreni govornik koji se u Sjedinjenim Državama i većem delu Zapada smatra ekstremistom, on se takođe smatra pragmatičarom u poređenju sa militantima koji su dominirali Hezbolahom nakon njegovog osnivanja 1982, tokom građanskog rata u Libanu. Uprkos moći koju poseduje, Nasralah je uglavnom živeo krijući se iz straha od izraelskog atentata.

Rođen 1960. u siromašnoj šiitskoj porodici u siromašnom severnom predgrađu Bejruta, Šaršabuku, Nasralah je kasnije raseljen u južni Liban. Studirao je teologiju i pridružio se pokretu Amal, šiitskoj političkoj i paravojnoj organizaciji, pre nego što je postao jedan od osnivača Hezbolaha. Hezbolah su formirali pripadnici Iranske revolucionarne garde koji su došli u Liban u leto 1982. da se bore protiv izraelskih snaga. To je bila prva grupa koju je Iran podržao i koristio kao način za izvoz svog brenda političkog islama. Nasralah je izgradio bazu moći dok je Hezbolah postao deo grupe frakcija i vlada koje podržava Iran, poznatih kao Osovina otpora. Dva dana nakon što je njegov vođa, 39-godišnji Sajed Abas Musavi, ubijen u napadu izraelskog helikoptera na južni Liban, Hezbolah je izabrao Nasralaha za svog generalnog sekretara u februaru 1992. godine. Pet godina kasnije, Sjedinjene Države proglasile su Hezbolah terorističkom organizacijom.

Pod Nasralahom, Hezbolah je bio zaslužan za vođenje rata na iscrpljivanje koji je doveo do povlačenja izraelskih trupa iz južnog Libana 2000. godine, nakon 18-godišnje okupacije. Nasralahov najstariji sin, Hadi, ubijen je 1997. godine, boreći se protiv izraelskih snaga. Nakon povlačenja Izraela iz južnog Libana 2000. godine, Nasralah je postao kultni status kako unutar Libana tako i širom arapskog sveta. Njegove poruke su emitovane na sopstvenoj radio i satelitskoj TV stanici Hezbolaha. Taj status je dodatno zacementiran kada se 2006. Hezbolah borio protiv Izraela do pat pozicije tokom 34-dnevnog rata. Kada je 2011. izbio građanski rat u Siriji, borci Hezbolaha su pohrlili, stali na stranu Asadovih snaga – iako je popularnost Hezbolaha opala dok je arapski svet izgonio Asada.

Dan nakon što je rat između Izraela i Hamasa počeo 7. oktobra, Hezbolah je počeo da napada izraelske vojne položaje duž granice nazivajući to „pomoćnim frontom“ za Gazu. U govorima tokom sukoba, on je tvrdio da su Hezbolahovi prekogranični udari odvukli izraelske snage koje bi inače bile fokusirane na Hamas u Gazi i insistirao je da Hezbolah neće zaustaviti svoje napade na Izrael dok se ne postigne prekid vatre u Gazi. Nasralah je zadržao prkosan ton, čak i kada su tenzije dramatično porasle poslednjih nedelja sa Izraelom koji je najavio novu fazu u sukobu sa namerom da odgurne Hezbolah sa granice i omogući povratak hiljadama raseljenih sa severa Izraela. Izrael je pokrenuo udare ubijajući glavne vojne komandante sa grupom i okrivljen je za eksploziju hiljada komunikacionih uređaja, koje su uglavnom koristili pripadnici Hezbolaha, u kojoj je ubijeno 37 ljudi i ranjeno hiljade.