Krema za sunčanje na bazi lignina nudi prirodnu UV zaštitu visokih performansi

Krema za sunčanje na bazi lignina nudi prirodnu UV zaštitu visokih performansi

U značajnom otkriću za kozmetičku industriju, istraživači su razvili novu vrstu kreme za sunčanje koristeći lignin, prirodno bogat polimer i titanijum dioksid (TiO2). Studija, koju su vodili Iarong Li i Zhiguang Tang, objavljena je u časopisu Journal of Bioresources and Bioproducts i detaljno opisuje inovativnu upotrebu dvostruko modifikovane pod-mikrosfere lignina za poboljšanje SPF-a i poboljšanje boje krema za sunčanje.

Lignin, nusproizvod industrije celuloze, poznat je po svojim svojstvima upijanja UV zračenja i antioksidativnim sposobnostima. Međutim, njegova primena u komercijalnim kremama za sunčanje je ograničena zbog niskog SPF-a i tamne boje.

Da bi odgovorili na ove izazove, istraživači su izvršili dvostruku modifikaciju hemijske strukture i fizičkog oblika lignina. Oni su nakalemili metilen bis-benzotriazolil tetrametilbutilfenol (MBBT) na alkalni lignin (AL) da bi stvorili polimer, AL-g-MBBT. Ovaj polimer je zatim transformisan u submikronske sfere sa i bez punjenja TiO2.

Rezultati su bili impresivni. Kreme za sunčanje pripremljene sa 10% AL-g-MBBT 3 pokazale su SPF od 42,93, što je značajno povećanje u odnosu na 4,74 SPF nemodifikovanog AL. Štaviše, boja modifikovane kreme za sunčanje na bazi lignina bila je znatno svetlija, sa vrednošću razlike u boji (ΔE) od 45,6, u poređenju sa 49,5 ΔE nemodifikovanog AL, što ga čini privlačnijim za kozmetičku upotrebu.

Istraživači su dodatno poboljšali učinak kreme za sunčanje stvaranjem submikronskih sfera napunjenih TiO 2. Ove AL-g-MBBT 3 /TiO 2 @C kreme za sunčanje postigle su SPF od 66,20, nadmašujući i nemodifikovani AL i submikronske sfere bez punjenja TiO 2. Boja ovih krema za sunčanje je takođe značajno poboljšana, sa ΔE vrednošću od 36,3.

Studija je takođe procenila fotostabilnost i biokompatibilnost kreme za sunčanje na bazi lignina. Rezultati su pokazali da je krema za sunčanje zadržala svoj učinak zaštite od sunca i boju čak i nakon tri sata UV zračenja. Pored toga, testovi biokompatibilnosti su pokazali da modifikovana krema za sunčanje koja sadrži lignin nije toksična za ljudske keratinocite, što sugeriše da je bezbedna za upotrebu na koži.

Ovo istraživanje predstavlja značajan napredak u primeni lignina, nudeći održivu i visokoefikasnu alternativu tradicionalnim sastojcima za zaštitu od sunca. Nalazi bi mogli utrti put za novu generaciju ekološki prihvatljivih i efikasnih proizvoda za zaštitu od sunca.