Nova studija pokazuje da veštačka inteligencija može da predvidi rudarske katastrofe

Nova studija pokazuje da veštačka inteligencija može da predvidi rudarske katastrofe

Veštačka inteligencija može da predvidi incidente vezane za gas u rudnicima uglja u roku od pola sata, prema novoj studiji koja istražuje kako tehnologija može da smanji rizik od katastrofa.

Studija rudnika uglja u Kini uporedila je 10 algoritama za mašinsko učenje kako bi videla koji metod veštačke inteligencije može da predvidi promene nivoa metana 30 minuta unapred i obavesti korisnike o anomalijama. „Uporedna studija deset algoritama mašinskog učenja za kratkoročno predviđanje u sistemima upozorenja na gas“ objavljena je u časopisu Naučni izveštaji.

Eksplozije ili paljenja gasa u podzemnim rudnicima predstavljaju značajne rizike, pri čemu je skoro 60% nesreća u rudnicima uglja u Kini uzrokovano gasom metanom.

Kina je činila 46% svetske proizvodnje uglja u 2020. i više od 3.200 rudnika uglja u zemlji sa visokim sadržajem gasa na nivoima rizika od izbijanja.

Autor i vanredni profesor Fakulteta za nauku i tehnologiju Univerziteta Čarls Darvin (CDU) Niusha Shafiabadi rekao je da su rezultati pokazali od 10, četiri algoritma mašinskog učenja dala su najbolje rezultate.

„Linearna regresija je jedan od najefikasnijih algoritama sa boljim performansama za kratkoročno predviđanje od drugih“, rekao je vanredni profesor Šafiabadi.

„Random Forest često pokazuje statistički niže performanse greške i postiže najveću tačnost predviđanja. Mašina za vektor podrške radi dobro i ima kraće vreme računanja na malim skupovima podataka, ali će zahtevati previše vremena za obuku kako se veličina skupa podataka povećava.

„Nalazi ove studije će pomoći rudarskoj industriji uglja da smanji rizik od nesreća kao što su eksplozije gasa, zaštiti radnike i poboljša sposobnost sprečavanja i ublažavanja katastrofa koje će dovesti do finansijskih gubitaka pored potencijalnih gubitaka života.

Studija je sprovedena sa Univerzitetom Čarls Darvin, Tehnološkim univerzitetom u Sidneju, Australijskim katoličkim univerzitetom, Shanki Normal Universiti i Univerzitetom Central Kueensland.

Vanredni profesor Niusha Shafiabadi, koja je takođe istraživač na poslovnoj školi Peter Faber australijskog katoličkog univerziteta, rekla je da postoji više aplikacija za ove rezultate.

„Ova metoda funkcioniše za sve rudnike uglja, a isti principi se mogu primeniti i na druge industrije kao što su vazduhoplovstvo, nafta i gas, poljoprivreda i još mnogo toga“, rekla je ona. „Ovo je primer aplikacije u kojoj se veštačka inteligencija može koristiti za spasavanje života i ublažavanje zdravstvenih i bezbednosnih rizika. Prethodna studija vanrednog profesora Šafiabadija pokazala je da veće praćenje vetra, gustine gasa i temperature u rudnicima uglja takođe može pomoći u smanjenju rizika od katastrofa.

„Ovo je primer aplikacije u kojoj se veštačka inteligencija može koristiti za spasavanje života i ublažavanje zdravstvenih i bezbednosnih rizika.“