Teleskop snima najdetaljniju infracrvenu mapu našeg Mlečnog puta ikada

Teleskop snima najdetaljniju infracrvenu mapu našeg Mlečnog puta ikada

Astronomi su nedavno objavili rezultate impresivnog istraživanja koje je rezultiralo najdetaljnijom infracrvenom mapom Mlečnog puta do sada. Korišćenjem teleskopa VISTA Evropske južne opservatorije, tim istraživača je pratio centralne delove naše galaksije tokom dugih 13 godina. Ova mapa, koja obuhvata preko 1,5 milijardi objekata, predstavlja rezultat najvećeg opservacijskog projekta ikada sprovedenog sa ESO teleskopom.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu Astronomy & Astrophysics, a Dante Miniti, astrofizičar sa Univerziteta Andres Belo u Čileu, ističe da su otkrića koja su napravljena značajno promenila naš pogled na Mlečni put. Infracrvena mapa se sastoji od čak 200.000 slika koje je zabeležio teleskop VISTA, omogućavajući nam da zavirimo u najskrivenije delove naše galaksije.

Tokom perioda od 2010. do 2023. godine, istraživački tim je posmatrao nebo kroz ukupno 420 noći, prikupljajući ogromnu količinu podataka. Nova mapa obuhvata oblast neba ekvivalentnu 8600 punih meseci i sadrži deset puta više objekata u poređenju sa prethodnom mapom iz 2012. godine. Osim novih zvezda i globularnih jata, istraživači su uspeli da identifikuju i veoma hladne objekte poput smeđih patuljaka i slobodno lebdećih planeta.

Zahvaljujući ovom istraživanju, dobili smo precizan 3D prikaz unutrašnjih regiona Mlečnog puta, otkrivajući detalje koji su ranije bili skriveni od nas. Takođe, istraživači su pratili i zvezde hiperbrzine, koje su rezultat bliskih susreta sa supermasivnim crnim rupama.

Projekat VISTA Variables in the Via Lactea (VVV) i prateći VVV eKstended (VVVKS) projekat već su generisali preko 300 naučnih članaka, a nastavak naučnih istraživanja na osnovu prikupljenih podataka planira se za naredne decenije. U međuvremenu, ESO-ova opservatorija Paranal se priprema za budućnost, uključujući ažuriranje VISTA teleskopa sa novim instrumentom 4MOST i dodavanje MOONS instrumenta na ESO-ov veoma veliki teleskop (VLT).