Ekvador se bori sa šumskim požarima dok suše pogađaju Južnu Ameriku

Ekvador se bori sa šumskim požarima dok suše pogađaju Južnu Ameriku

U sredu su se vatrogasci u Ekvadoru borili sa pet aktivnih požara na periferiji glavnog grada, Kitu, usred sveprisutnih šumskih požara koji su zahvatili celu Južnu Ameriku. Suše povezane sa klimatskim promenama pretvorile su ove zemlje u područja visoke opasnosti od požara, a Ekvador se suočava sa najvećom sušom u poslednjih šest decenija.

U pokušaju da obuzdaju požare, oko 2.000 vatrogasaca, vojnika i spasilačkih radnika mobilisano je u Kitu. Do sada je najmanje šest osoba povređeno, uključujući dvoje dece i dva vatrogasca, dok je oko 100 porodica evakuisano iz svojih domova.

Gradonačelnik Kita, Pablo Munjoz, optužio je piromane za izazivanje požara koji je izbio u utorak, a vlasti su u sredu objavile hapšenje 19-godišnjeg mladića sa galonom goriva. „Obećavam da ćemo pronaći one odgovorne za ove ‘terorističke’ požare,“ rekao je Munjoz.

Vanredno stanje izazvano požarima primoralo je predsednika Danijela Noboa da otkaže svoj govor na Generalnoj skupštini UN-a i vrati se iz Njujorka. Škole su obustavile nastavu, a vladine službe su naložile rad od kuće zbog lošeg kvaliteta vazduha.

„Pronašli smo kuću u pepelu. Sve smo izgubili. Ostalo nam je samo nekoliko komada odeće,“ rekao je Aleksis Kondolo, čija je kuća izgorela.

Kito se već tri nedelje bori sa šumskim požarima, a situacija nije bolja u Brazilu, gde su požari uništili milione hektara šuma i poljoprivrednih površina, uz dim koji se širi u velike gradove poput Brasilije, Rija i Sao Paula. Izveštaji službe za praćenje atmosfere Kopernikus ukazuju na to da su požari u močvarama Amazona i Pantanala najgori u skoro dve decenije.

Suša, koju naučnici povezuju sa klimatskim promenama, takođe je izazvala požare koji su izmakli kontroli u Kolumbiji, Boliviji, Argentini, Paragvaju i Peruu. Amnesty International je pozvao južnoameričke lidere da preduzmu hitne mere kako bi se sprečila klimatska katastrofa koja bi mogla imati nepovratne posledice po planetu.

Ekvador, koji se oslanja na hidroelektranu za energiju, suočava se sa ozbiljnim nestašicama, te je uveo strujne isključenja i stavio 20 od 24 provincije na crvenu uzbunu. Tokom protekle godine, zabeleženo je 3.302 šumska požara koja su uništila 37.808 hektara vegetacije, uz povređene osobe i smrt stoke, kako navodi izveštaj Sekretarijata za rizik.

Ova situacija ukazuje na sve veću hitnost delovanja protiv klimatskih promena i potrebu za održivim rešenjima koja bi mogla da smanje rizik od ovakvih katastrofa u budućnosti.