Umetnost za kreativan način upravljanja stresom, depresijom i još mnogo toga

Umetnost za kreativan način upravljanja stresom, depresijom i još mnogo toga

Još od antičke Grčke, iscelitelji su prepisivali umetnost da pomognu onima koji se suočavaju sa mentalnim izazovima. Danas je praksa precizno izbrušeni zanat koji koriste akreditovani profesionalci da pomognu ljudima koji pate od PTSP-a, stresa, depresije i još mnogo toga.

Art terapija može imati mnogo oblika, a praksa ne zahteva mnogo kreativnih veština za rad. Medij umetnosti koji se koristi u terapiji će se razlikovati u zavisnosti od potreba svakog pacijenta.

„Na sesijama umetničke terapije, vaš umetnički terapeut vas može ohrabriti da isprobate različite umetničke medije kao što su olovke u boji, boje, glina i kolaž“, prema Američkom udruženju za umetničku terapiju.

„Ponekad vam se namerno upoznaju netradicionalni umetnički materijali (npr. grane i lišće) kako biste proširili svoj kreativni izraz. Takođe možete istraživati različite stilove izražavanja, koristeći crtanje, apstraktne dizajne i crtanje kontura. Umetnički terapeuti su obučeni da olakšate neku vrstu umetničkog stvaralaštva za vaše specifične potrebe.“

Recenzenti istraživanja Heather Stuckei, D.Ed., i Jeremi Nobel, M.D., M.P.H., zaključili su u svojoj studiji da likovna terapija „dopunjuje biomedicinski pogled fokusirajući se ne samo na bolest i simptome, već i na holističku prirodu osobe“.

Kroz tu praksu, umetnička terapija se koristi za pomoć širokom spektru pacijenata, uključujući one koji pate od raka i vojne veterane sa PTSP-om.

Svako ko se bavi mentalnim izazovima, kao što je stres, može potencijalno imati koristi – posebno zdravstveni radnici.

Istraživači iz Colorado Resilienci Arts Lab proveli su tri godine završavajući šest kohortnih studija o efikasnosti umetničke terapije sa zdravstvenim radnicima. Učesnici su nasumično raspoređeni u jednu od četiri grupe: umetnost, muzika, ples/pokret i pisanje.

Zatim su se uključili u 90-minutne sesije kreativne aktivnosti dok su istraživači merili njihove nivoe anksioznosti, depresije, sagorevanja, PTSP-a i zadovoljstva poslom.

„Rezultati su otvorili oči“, rekli su za Razgovor profesor medicine sa Univerziteta Kolorado Mark Mos i menadžer programa CORAL Rafaela Manteli.

„Učesnici studije su iskusili manje sagorevanja i izrazili manju želju da napuste posao. Rezultati sagorevanja za anksioznost, depresiju, PTSP i emocionalnu iscrpljenost su se smanjili za 28%, 36%, 26% i 12%, respektivno, kod učesnika koji su primali kreativne umetnosti terapijska intervencija ostala su do godinu dana nakon završetka programa.“