Kambodžanski kanal Funan Tečo preti ekosistemu reke Mekong i delti u Vijetnamu

Kambodžanski kanal Funan Tečo preti ekosistemu reke Mekong i delti u Vijetnamu

Reka Mekong predstavlja vitalni resurs za milione ljudi u šest zemalja kroz koje protiče, obezbeđujući značajnu ribarsku industriju i plodna pirinčana polja duž vijetnamske delte. Međutim, planovi Kambodže za izgradnju masivnog kanala koji će povezati Mekong sa njihovom lukom na Tajlandskom zalivu izazivaju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih posledica po ekosistem reke. Ovaj projekat, nazvan Funan Tečo, vredan 1,7 milijardi dolara, finansira se uz pomoć Kine i ima za cilj osnažiti kambodžansku izvoznu industriju. Iako se planira da kanal direktno poveže Pnom Pen sa provincijom Kep, postoji strah da bi izgradnja kanala mogla dovesti do narušavanja prirodnih poplavnih sistema i ugroziti poljoprivredu u delti Mekonga.

Reka Mekong, koja prolazi kroz nekoliko zemalja uključujući Kinu, Mjanmar, Laos, Kambodžu i Vijetnam, igra ključnu ulogu u podržavanju lokalne ekonomije kroz ribarstvo i poljoprivredu. Međutim, već postoje brane koje su izgrađene uzvodno u Laosu i Kini, koje su već poremetile prirodni tok reke, a sada se strahuje da bi kanal mogao dodatno pogoršati situaciju. Stručnjaci upozoravaju da bi visoki nasipi duž kanala mogli sprečiti poplavnu vodu sa muljem da doseže Vijetnam, što bi moglo imati ozbiljne posledice na poljoprivrednu proizvodnju u delti Mekonga.

Vijetnam, jedan od najvećih svetskih izvoznika pirinča, već se suočava sa smanjenjem količine mulja koji se taloži u delti Mekonga, a dalje izmene u ekosistemu mogu dodatno ugroziti ovu vitalnu industriju. Smanjenje količine vode i mulja može dovesti do povećanja saliniteta u oblasti, što bi imalo negativan uticaj na proizvodnju pirinča i poljoprivredu uopšte. Osim toga, voda iz reke Mekong je od vitalnog značaja ne samo za lokalno stanovništvo, već i za globalnu bezbednost hrane.

Kambodža tvrdi da će kanal biti „prijateljski projekat“ i da neće ugroziti tok reke Mekong. Međutim, stručnjaci ukazuju na to da će kanal direktno uticati na glavni tok reke, što može imati ozbiljne posledice na ekosistem. Takođe, postoji zabrinutost oko nedostatka transparentnosti u planiranju i implementaciji projekta, što može dovesti do nepredviđenih posledica po okolinu i lokalno stanovništvo.

Ukupno gledano, izgradnja kanala Funan Tečo nosi sa sobom značajne rizike i potencijalne negativne posledice po ekosistem reke Mekong i lokalne zajednice duž njenog toka. Neophodno je pažljivo razmotriti sve faktore pre donošenja konačne odluke o ovom kontroverznom projektu.